Drøm, drama og SOLD OUT. Læs om Aarhusbandet Lowly og deres intense eventyr i USA.

De danske band Lowly i USA på tourné

Indiekvartetten Lowly har rod i Aarhus, pladeselskab i London og er netop vendt retur efter et intenst eventyr i USA. En drøm, der stod på tærsklen til et mareridt, inden drømmen bliv til den fedeste virkelighed. Lowly beretter om deres spændende tur til New York, Los Angeles og Seattle, hvor de spillede i fyldte sale og på en legendarisk radiostation. Endelig er der detaljer om bandets kommende album.

Af Carsten Holm

– Det har været en drøm for os i rigtig lang tid, at kunne rejse til USA og præsentere vores musik, fortæller Steffen Lundtoft Jensen, trommeslager i Lowly. Det er bare et par dage siden, at han og kammeraterne i indiebandet fra Aarhus igen havde dansk jord under sommersandalerne. Rumleskæv af jetlag og høj af indtryk.

Nu kan han og de fire øvrige medlemmer se roligt tilbage på et drama, der udspillede sig i timerne op til, at de skulle på flyveren og afsted til ’Guds Eget Land’. Flere måneders forberedende arbejde med visum og indrejsetilladelse, var i fare for at gå i vasken. Deres ansøgninger blev sat på hold, de fik ikke fornødne forhåndsgodkendelser og begyndte at forberede sig på en aflysning af koncerterne i New York, Los Angeles og Seattle.

Men de fem venner, kiggede hinanden i øjnene og besluttede sig for at give det et sidste skud – hvilket vidste sig, at blive en rigtig beslutning. Et andet dansk band, Baby In Vain, havde netop været i Seattle og havde samme udfordringer, hvilket sagsbehandleren på den amerikanske ambassade i Danmark kendte alt til.

– Imod alle anbefalinger, mødte vi op til det afsluttende interview på ambassaden uden forhåndsgodkendelse fra de amerikanske myndigheder. Her skete så det bedst mulige: Vi mødte den sødeste og mest forstående behandler, der nogle uger forinden havde behandlet Baby In Vains’ sag (TAK til dem!), så han vidste, hvad det handlede om og satte alle kræfter ind på at få ansøgningen i mål. Så da vi dagen før afrejse kunne hente vores pas og arbejdsvisa på ambassaden, tror jeg alle, vi lige lagde os ned og mærkede pulsen falde igen.

Hvis turen var gået i vasken, var det ikke bare drømme der ville briste. Det er en stor investering, at tage turen til USA – bl.a. pga. udgifterne til arbejdsvisum, fly, hoteller og andet transport – så hele bandets økonomi kunne knække på at blive fanget i bureaukratiet papirbakker.

Læs også: LOWLY. Tre år i streg på SPOT – dette skal de høre i år

Da pulsen landede på sit normale leje, kunne de endelig suge forhåbningerne ned i maven og se frem til hvad der ville vente dem.

– Vi så ganske simpelt mest frem til at spille musik for nye mennesker! Uden papirer, pas og andre formaliteter. Bare nyde at få lov at spille sin musik så langt væk fra, hvor den er skabt. Der står det her crowd og venter, når du går på scenen – og du aner ikke, hvordan de reagerer på musikken. Men deres reaktion og den kemi, der kan opstå mellem dig og publikum – særligt når du ved, at ingen kender musikken på forhånd – kan give den vildeste oplevelse til begge sider.

Dansk band lowly er landet med deres gear

Succes i New York og LA

Oplevelserne i New York og Los Angeles var fantastiske. Spillestederne var fyldte begge steder med mennesker som bandet selvsagt aldrig havde mødt før. Nye fans af bandets musik, som tilfældigvis havde hørt et nummer med dem på Spotify og bare måtte opleve dem live.

Det resulterede i gode koncerter, mange positive kommentarer efter koncerterne og god aktivitet ved den lille Lowly salgsbod, som de troligt sætter op ved indgangen til spillestederne, ved hvert show de spiller. Bandet gør meget ud af, at møde deres publikum lige efter koncerterne – så de puster ud efter deres live performance, mens de deler en øl med de mange mennesker, der gerne vil møde deres nye favoritorkester.

Det danske band Lowly inden deres koncert på Kexp

I bås med The War on Drugs og Mac Demarco

Sideløbende var der også et helt specielt besøg i Seattle, som de så frem til. At stille deres gear op på radiostationen KEXP, som er kendte for at optage små koncerter med bands – gerne de store og kendte indienavne, og nogle af dem fra det nye kuld. Lowly tilhører, i KEXP målestok, helt klart det sidste, og det var med en pæn portion ærefrygt, at bandet trillede ind til radiostationen i grungens hjemby.

– En livesession hos KEXP, har ligget på vores bucketlist i umindelige tider. Så den så vi nok ekstra meget frem til. De har huset alle fra The War on Drugs til Mac Demarco, så vi så frem til det med en vis ærefrygt og spænding.

Koncerten i Seattle foregik dagen efter deres session på KEXP. Her spillede Lowly igen for fulde huse og mødte flere af publikummerne bagefter, der var kommet på baggrund af deres livesession på KEXP. Værten fra programmet, Kevin Cole, var også blevet fan. I alle fald var han også til koncerten.

– Åbenhjertig, passioneret og bare helt vildt sød fyr. Han endte med at hænge ud backstage i flere timer til en super inspirerende snak.

Hjemturen blev noget mere stilfærdig end de dramatiske timer inden afrejsen. Deres drøm var blevet til virkelighed, og de er sultne på at tage retur til USA på et senere tidspunkt.

Indspilles i Årslev. Udgives på Bella Union

Men først skal de have deres kommende album færdig. For et par år siden, skrev Lowly kontrakt med pladeselskabet Bella Union, der også har store indienavne som Beach House og NorthSide-aktuelle Father John Misty på udgivelseslisten. Bella Union oplevede en koncert med Lowly under en SPOT festival og skrev kontrakt med dem på stedet. Sidste år udsendte de debutalbummet ’Heba’ – nu er opfølgeren ved at finde sin form.

– Vi skal bruge resten af sommeren på at arbejde med pladen, og hvor vi ender er stadig meget åbent. Vi skal prøve at samle en masse tråde igennem albummet, klippe/klistre og lege med alle de indspillede ting.

Albummet er blevet til i Aarhus – og med kendte kræfter bag knapperne. Deres mangeårige ven og producer, Anders Boll er med på arbejdet – dels fra hans eget musikalske værksted på Lydhavnen – men også i det store øvelokale, hvor Lowly har brugt en hel del tid på at få stablet et studie på benene i en lagerhal.

– Vi har indspillet stort set hele albummet i vores eget øvelokale i Årslev (i udkanten af Aarhus), som vi i indspilningsperioderne har indrettet til et stort studie med trackingrum og kontrolrum i åben forbindelse til hinanden, da lokalet i virkeligheden er et kæmpestort værksted/lagerhal. Det har givet os en helt ny og ubesværet måde at kommunikere under indspilningerne og generelt givet meget luft og plads til at være til stede. Og så har vi haft Årslev Engsø i baghaven, når vi trængte til at få luft fra arbejdet… og hinanden!

Læs også: “Jeg kan huske, da de spillede på Arena, og jeg var lige ved at gå kold”

Det store spørgsmål er så, hvornår omverdenen kan høre albummet – udover singlen ’Wood’, som blev udsendt for kort siden. Den slags ting er et større puslespil, som bliver lagt i samarbejde med deres pladeselskab Bella Union og direktøren Simon Raymonde.

Da Lowly i sin tid talte om udgivelsen af deres debutalbum, jonglerede Simon Raymonde med andre udgivelsesdatoer for nogle af selskabets andre store kanoner, som Beach House, John Grant og Father John Misty. De måtte knibe sig selv i armen, for at vide, at dette var endnu en drøm, der var gået i opfyldelse.

Hos Lowly lever drømmende på en helt særlig måde – hånd i hånd med stenhårdt arbejde, ambitioner og målsætninger. Endnu en milepæl er blevet markeret med turen til USA – velkommen hjem!

Billederne er hentet fra Aarhus Echos Instagramkonto, hvor Lowly havde takeover under deres tur til USA.

Relaterede artikler