Der er en ny americana i byen

Baby-did-a-bad-thing
foto: Mikkel Rosengaard Carlsen

Aarhus er efterhånden hjemby for flere kompetente bud på americana – The Desoto Caucus, Kajsa Vala og Barrow er nogle af de navne, vi allerede kender. Men nu kan du godt øve dig på endnu et navn i rækken: Baby Did a Bad Thing.

Af Jesper Nyborg

Først blev de kærester, og så fandt de et fælles musikalsk projekt.

I dag er Eline Engholm og Jonas Fjelsted parret i front for americanabandet Baby Did a Bad Thing. Eller – det lyder som en lige lovlig enkel forklaring – måske skal vi spole lidt tilbage…

Til dengang, hvor Eline så en reklame for Bruce Springsteen. Han havde sendt en opsamlings-cd på gaden. Hun anede ikke, hvem han var – det var der ingen i hendes klasse hjemme i Thy, der gjorde.

Læs også: The DeSoto Caucus – Aarhus’ hemmelige supergruppe

Det kan da godt være, der var en enkelt, der sagde noget i stil med, at ‘det er sådan noget min far hører’, da Eline fortalte om sin fascination af ham der Springsteen, men det var så også ligesom det.

I alle fald samlede 10-årige Eline sine fødselsdagspenge sammen, så hun kunne købe cd’en og spille den igen og igen derhjemme.

Og nu vi kigger tilbage, kan det godt være, at vi skal længere tilbage endnu for at finde fundamentet til, hvorfor Eline har valgt at dedikere sin tid til at lave musik. For hun kommer rent faktisk fra et hjem med klaver.

Eller flygel, mere præcist.

Som hun sad under med sine Barbiedukker, da hun var lille, mens hendes mor, den klassiske pianist, øvede Måneskinssonaten.

Hjemme på Fyn var det nok Jonas’ far, der i en vis grad fik åbnet sin søns ører for, at man kan vælge at bruge sin tid på at lave musik.

Når han for eksempel satte en plade med Jackson Browne – og det gjorde han tit – på det gode hifi-anlæg, satte han sig også ned sammen med Jonas og lyttede.

Ikke noget med at sætte en plade på og så begynde at støvsuge – Jonas’ far gik meget op i musik, og især lyrikken i musik, så når han og lille Jonas hørte musik sammen, så var det netop det, de gjorde. Lyttede aktivt til musikken.

– Mit lille barnehoved sugede nok noget af det til sig dengang, og måske var det egentlig de stunder med min far, hvor gnisten til musikken for alvor blev tændt for mig, husker Jonas.

De første kærester på konservatoriet

Så har vi Springsteen og Jackson Browne i den musikalske kuffert.

Men det danner man jo ikke nødvendigvis en americanaduo af, så vi skal lige spole lidt frem i historien for at komme nærmere ind på, hvordan Baby Did a Bad Thing opstod.

Vi spoler frem til 2014, hvor en 23-årig Jonas Fjelsted møder en 26-årig Eline Engholm på Musikkonservatoriet i Aarhus. Her gik der ikke voldsomt lang tid, før de blev kærester. Og ikke voldsomt meget mere tid efter det, før de satte sig ned,

kiggede hinanden dybt i øjnene og blev enige om, at de skulle have et fælles musikalsk projekt, de kunne kanalisere deres kreativitet ud i.

Men hvilken genre skulle det så være?

Ja, i dag ved vi, at det endte med americana, men det kunne også have været jazz, som Eline har sunget masser af.

Når det nu endte med americana, har det noget at gøre med en film, Eline så engang. Cold Mountain med Jude Law og Nicole Kidman tager sit udspring i den amerikanske borgerkrig og er sikkert en udmærket film – men det var soundtracket, der virkelig ramte hende.

En blanding af amerikanske traditionals, folk og bluegrass udført af Jack White (der spiller troubadour i filmen) og Alison Krauss og produceret af godfatheren blandt producere i americanagenren, T Bone Burnett.

Det tog Fona i Thisted to uger at få det soundtrack hjem på cd.

Men da Eline endelig kunne hente det og sætte det på derhjemme, vidste hun efter ganske få lyt, at her var en genre, der kunne noget særligt. En genre, hun gerne ville udtrykke sig i.

foto: Mikkel Rosengaard Carlsen

Det ka’ noget, det her

Første gang Baby Did a Bad Thing optrådte offentligt var til RAMA Festival på konservatoriet i Aarhus i omegnen af 2016.

Aftenen inden havde de skrevet nummeret Scars, og det var så nyt, at de næsten ikke kunne huske teksten. Men det gik godt, og det var her, de kunne mærke, at det der med at være en americanaduo startede for alvor.

Og tanken var egentlig ikke at lave et band. Eline og Jonas havde det som udgangspunkt fint med at være en duo. Det varede indtil Casper Simonsen, der i dag spiller trommer i bandet, hørte de sange, Jonas og Eline gik og puslede med.

– Det ka’ noget, det her. Vi skal lave et band, sagde han.

Fra tanke til handling var der ikke langt, så konservatoriekammeraterne Mikael Sort og Thomas Friis blev hentet ind på guitar og bas. Og efter yderligere lidt tid med at spille sig ind på hinanden og skrive flere sange tog Eline og Jonas til Nashville – hjemstedet for americana, country og singer/songwriter – i 2017 og blev hængende et stykke tid for at høre en masse musik og suge så meget af stemningen til sig som muligt.

Den tur gav endnu mere næring til ideen om at præsentere deres bud på, hvad aarhusiansk americana (aarhusiana?) kan være.

– Vi er jo ikke amerikanere, så vi skal spille genren på vores måde, som Eline pointerer.

Baby Did a Bad Thing fik debut som band på Klubscenen ved dette års SPOT Festival. Om det var fordi jungletrommerne havde buldret, eller det aarhusianske koncertpublikum bare er blevet mere sultne efter americana, er ikke til at sige – men der var fuldt hus på Klubscenen og ‘sindssygt god stemning’, husker Jonas.

Plade til foråret

Siden den koncert har de arbejdet med nye sange, lagt en video eller tre op på deres facebookside og spillet en velbesøgt koncert på Gyngen under dette års Aarhus Folk Festival.

Og mere kommer til – når vi kommer hen på den anden side af nytår, går Baby Did a Bad Thing i studiet sammen med Rune Kjeldsen (en af landets bedste guitarister,

der har spillet med Savage Rose, Hush og C. V. Jørgensen – og næsten alle andre i den danske musikbranche og lige har vundet en af de fineste priser, Årets Gudman 2018, man kan vinde som musiker i Danmark).

Da de tog kontakt til ham for at høre, om han kunne tænke sig at hjælpe dem i studiet, fik de et stort ja. Han synes deres musik er virkelig fed og er glad for at blive spurgt – så med en kapacitet som Kjeldsen på holdet og et katalog af gode, solide sange er det svært ikke at glæde sig til, hvad det samarbejde kan føre til på et album.

I en fjernere fremtid kan det sagtens være, at Baby Did a Bad Thing vil kigge alvorligt mod udlandet, men den historie må vi tage en anden gang.

I første omgang har de bare planer om at komme til at spille deres musik så meget som overhovedet muligt…

Baby Did a Bad Thing spiller på HeadQuarters 11. december

Relaterede artikler