Den tunge, slimede doom overtager universet

02/09/2020 Af Kasper Behrendt

Foto: Holger Kyhl Nielsen

De tunge toner i Aarhus pibler frem, og i år er ingen undtagelse til uvante tider for musikkens ve og vel. Sig hej til de nye, tunge drenge i faget – Sneglefeber.

Sneglefeber et helt frisk skud på stammen inden for metal i Aarhus. Bandet startede for alvor i starten af 2018 af de fire gamle venner, Holger, Andreas, Henrik og Peter, der har den tunge metal som fælles fundament. Bandets medlemmer hylder, ligesom undertegnede, de tættågede bands såsom Sleep, Om, High on Fire med flere, som med rette kan betegnes som nogle af inspirationskilderne for selve Sneglefebers musik, der har det med at udgyde tungt doom krydret med sludge-elementer – et frisk pust til Aarhus’ doom-miljø.

2020 har været en stram og hård periode for musikbranchen – spillesteder lider tab og bands lige så med ingen mulighed for at komme ud på de skrå plader og give den gas. Sneglefeber håber også på en lysere fremtid snarest, da de tilmed har oplevet at skulle aflyse koncerter, der desværre ikke kunne realiseres.

Bandet beretter blandt andet om, hvordan netop udfaldet af bandnavnet Sneglefeber gik for sig, samt omstændigheder i betragtning at skulle spille sin debutkoncert for et siddende publikum, når man spiller metal.

Aarhus Echo har fanget Sneglefeber til “11 hurtige”:

Kan I fortælle kort om Sneglefebers tilblivelse, og hvornår I startede?

Vi kendte alle sammen hinanden på forhånd, og var alle vilde med doom, sludge, drone og alle afskygninger af obskur, langsom smadder-musik.

Så vidt vi husker startede vi omkring 2016. Vores daværende trommeslager fik idéen i en brandert, at vi skulle starte et band, der hed Angstrejsning. Vi endte dog i en periode på bandnavnet Rædsel, dengang med Nick Theilgård Olesen (som i dag spiller i Kampvogn) på vokal. Vi startede for alvor med den konstellation, vi har haft nu siden 2018 under navnet Sneglefeber. Vi brugte nok det første år på at jamme lange, tunge psykedeliske sager, og ævle om mærkelig snegle sci-fi, imens vi ledte efter en ny sanger.

Da vi på et tidspunkt accepterer, at vi ikke finder én, tænker vi fuck det – vi synger selv. Så fik vi anskaffet os en ekkomaskine til vokalen, og så var den i vinkel.

I spiller tung og beskidt doom – hvad fik jer selv ind i denne genre? Hvad er bandets inspirationskilder?

Vi har alle haft en kærlighed for metal-genren i mange år, især stoner/psych/doom. Vi er en del af en stor gruppe gutter, der dyrker musik og deler kunstnere og sange på kryds og tværs, og tager, når der ikke er pandemi, ud i Europa til diverse festivaler. Der kommer helt sikkert en masse inspiration især fra ture til festivaler som Desertfest og Roadburn.

Hvordan faldt valget på bandnavnet – var det bevidst, at I ville hedde noget på dansk?

Vi har en liste med hvad vi tror måske halvanden hundrede bandnavneforslag. Vi havde lavet nummeret Sneglefeber, og en dag gik det ligesom bare op for os, at det var det perfekte navn, både fordi vi faktisk har en i bandet, der har haft Sneglefeber, men også fordi flere af teksterne kom til at handle om personificeringen af den her parasit, som overtager folks sind. Der er nærmest opstået en mytologi, kan man sige – All Hail Slugula!

Hvem skriver musikken og lyrikken i bandet – hvilke temaer berører I?

Musikken er enten noget, vi jammer os frem til, vi kan sagtens stå og plumrer rundt i en toneart i en times tid, og nogle gange er der et par minutter i midten af det hele, som er fedt, og så gemmer vi det. Andre gange er der en, der har et riff med hjemmefra, og så jammer vi over det og lader det udvikle sig på den måde. Det er sneglemands-riffs med tyk fuzz og altså ikke den store raketvidenskab, vi prædiker.

Teksterne er noget, vi laver i fællesskab. Vi har holdt et par fuldemands-“workshops” i en kolonihave, hvor vi har skrevet dem, ud fra nogle grundlæggende ideer og stikord.

Det er en klichéfyldt genre, og vores sange indeholder også masser af doom-klichéer. Der er ligesom nogle krav, der skal opfyldes, hvis genren skal dyrkes sådan rigtigt. Vi har dog endnu ingen hekse i tekstuniverset. Det må vi nok hellere få. 😉

I holder til i øvelokalerne i Monorama, som er hjemstavn for adskillige af Aarhus’ bands. Hvordan er Monorama som sted?

Forholdene er rigtigt gode derude, kontra hvad vi har oplevet andre steder, plus at fællesarealerne og arrangementer giver en god stemning. I Mono går man altid lige forbi nogle metalhoveder og hilser på vej hen til ølautomaten. Vi glæder os super til at skulle spille til ****** til vinter (offentliggøres snart).

I udgiver jeres selvbetitlede debutalbum den 4. september på vinyl og digitalt. Hvem udgiver pladen?

Pladen bliver udgivet på det nyopstartede Kør Firs Records. Vi lagde en demo af et nummer på nettet, mens vi ventede på, at vores numre blev mixet færdigt i Mycelium Moss Studio. Det så den gode Peter Ole, som kontaktede Peter og sagde, at han lige havde opstartet Kør Firs Records, om vi havde flere numre end det ene, og om han måtte udgive dem.

Vi manglede faktisk 10 minutter for at udfylde pladen, så vi væltede tilbage i studiet og fik optaget en sang mere. Det er det mest effektive, vi nogensinde har været og bliver.

Kan I fortælle lidt om pladens cover-art, hvad forestiller det? Coveret er lavet af min gamle barndomsven, kan jeg se, Søren Schjødt – hvordan faldt valget på ham?

Vi kender allesammen Schjødt, og han er jo derudover bare notorisk kendt for at tegne vilde kranier og splat 😉

Peter spurgte ham, om han ville lave vores cover, og det ville han gudskelov. Han har lagt et kæmpe arbejde, og det er blevet sneglefedt.

Hvad er jeres forhold til vinyl kontra cd, bånd og det digitale medie? Udgives albummet på flere medier?

Flere af os samler vinyl, nogen mere afhængige end andre. Jeg (Henrik) har udover vinyler stadig en halvstor CD-samling plus en del bånd, men bruger egentligt kun vinyl, Spotify og Bandcamp. Da jeg startede med at samle var online-streaming ikke super udbredt, og en del af det musik, jeg hørte, blev kun udgivet i små oplag på vinyl, derfor var der ingen vej udenom vinylerne.

Pladen udgives i øvrigt både på vinyl og digitalt.

I spiller jeres debutkoncert på Stairways i Vanløse d. 4. september på Kørfirs label night. Kan I fortælle lidt om, hvordan I er kommet på denne aften?

Det er både dagen for debutkoncert og pladens udgivelse. Derudover bliver der udgivet andre plader på Kør Firs den dag. Det er hele Kør Firs-roosteren, der spiller på aftenen, så man kan sige, at vi var selvskrevne til aftenen. Det er et mixed label, så det bliver noget af et musikalsk landgangsbrød med hiphop, country, techno, psykedelisk rock og så selvfølgelig doom.

2020 har været et turbulent år for alle – hvordan har I taklet coronakrisen som band? Har I måttet udskyde ting, som var i planerne for i år?

Vi var efter en sløv opstart faktisk endelig klar til at komme ud og spille, så det betød faktisk, at de første par koncerter vi fik i kalender blev aflyst med det samme, blandt andet Kør Firs Label Night, som så bare blev udskudt. Og nu er blevet til en sid-ned-koncert med 100 pladser, så det bliver også en spændende oplevelse.

Vi nåede gudskelov at indspille det sidste nummer i weekenden før hele verden kollapsede, ellers var vi nok ikke blevet færdige endnu 🙂

Hvad bringer resten af 2020 – har I planlagt andre koncerter eller lignende, eller tænker I mod 2021?

Der kommer en Kør Firs Label Night på Radar i Aarhus den 29. oktober, som vi glæder os meget til. Derudover er der ikke så meget på bedding i 2020, der sker jo pt. ikke det store koncertmæssigt 🙂

Vi er så småt ved at lave den næste håndfuld numre, det kommer vi nok til at bruge en del tid på.

Og så håber og satser vi stort på 2021. Vi er jo booket til ***** (offentliggøres snart) i februar, som vi også glæder os enormt meget til, men man kan jo “desværre” se, at de fleste af de mindre festivaler, som kunne være attraktive at spille på til forår og sommer, har overført det meste af deres lineup fra de annullerede festivaler i år, så vi må se, hvor svært det bliver at få booket noget 🙂 Og ellers snegler vi os afsted, vi har ikke super travlt.

Sneglefeber live:

4. september 2020: Kørfirs label night: Elevatorfører + Nabla + Skiven og Pis + The Land Band (duo) + Sneglefeber – Stairways, Vanløse
19. oktober 2020: Kør Firs Label Night – Radar, Aarhus

**. februar 2021: Offentliggøres snart, Aarhus

Relaterede artikler