Den røde tråd er fællesskabet omkring en klub: Favorite Things

Favorite Things
foto: Zina Hameed

Når dørene åbner til ‘Favorite Things’, træder man ind til en fest, der giver følelsen af et lækkert klubmiljø blandet med privatfestens hjemlige vibes. Dansegulvet trodser plateauet, der forhøjer scenen så musikere, vært og gæster bliver blandet sammen med de sprøde rytmer.

Af Zina Hameed

I 2011 fjernede man å’et i Århus, og erstattede det med to a’er. Men i fratagelsen af det nok så nordiske bogstav holdte vi stadig fast i et næsten lige så vigtigt ‘Å’. Det er den Å, der på mange platforme kendetegner Aarhus. Både i ind- og udland. Aldrig har en turist gået forbi eller langs med Åen, uden lige at nappe en selfie. Så er man nemlig i Aarhus.

Åen byder på lækre caféer, andefodring og vandstandsmåling. Men når mørket falder på, og cafebordene bliver trukket helt tæt ind til siderne, byder Åen på en jungle af fest. Når klokken rammer midnat, viser Åen sig fra sin dyriske side. På diverse klubber langs Åen er parringsdansen godt igang. Udenfor hænger kvinder og mænd halvt udover kanten enten for at tømme blæren eller mavesækken. Ord er blevet til udefinerbare lyde, og heldig er man, hvis man endnu ikke har mistet sin pung, telefon eller jakke. Den danske drukkultur, når den er bedst.

Læs også: FEUM udfordrer Aarhus med elektronisk musik

Nogen vil mene, at åens byliv kan blive for trivielt i længden, og hvad gør man så. Det har fire kerneaarhusianere svaret på:

– Vi vil være et sted, hvor der bliver skabt nogle møder. Og skabe noget bevidsthed hos folk. Folk tænker over, hvor de er, hvem de står sammen med, og hvad de lytter til, siger 25-årige Malte Sanggaard, en fjerdedel af klubben Favorite Things.

– Bare vise folk at det med at gå i byen ikke behøver at være en ting, hvor man bare hakker sig ned, og så går ud og hører et nummer, man kender, tilføjer 23-årige Simon Carstens.

Malte Sanggaard, Sean-Poul De Fré Gress, Hans Hornbek (med DJ-navn HansSOLO) og Simon Carstens er mændene bag den aarhusianske klub Favorite Things. Favorite Things har musikken, dansen og fællesskabet i fokus. De er fire ambitiøse og målrettede unge mænd, der har skabt en klub ud fra dét, de selv savnede i det aarhusianske natteliv.

En storby, der er pakket ind i en landsby

De fire gutter, der på hver deres måde har skabt deres egen profil i det aarhusianske musik- og kulturmiljø, har kærligheden til Aarhus tilfælles. Trods beboelse i andre byer, både i og uden for Danmark, mener de, at Aarhus har noget, de ikke finder andre steder. Og det vil de bidrage til.

Simon – Det er jo landsbyagtigt i Aarhus. Det er dét, jeg synes, der er fedt. Man kan mærke, det er en storby pakket ind i en landsby. Jeg synes, det er helt magisk.

Favorite Things-drengene mener, at der i Aarhus er god tid til at bygge noget op, der får rødder og får lov til at gro. De mener, at der er noget naboskab over Aarhus, hvor man finder opbakning, for hvad end man giver sig til at lave:

 – Folk gir den op for hinanden, siger Malte.

Men hvad går Favorite Things ud på?

Med hovedsted på spillestedet ‘Tape’ i Mejlgade, kører Favorite Things ca. en gang om måneden. Sean-Poul de Fré Gress står som vært, og byder både gæster og gæstekunstnere velkommen. Bag pulten står HansSOLO og/eller Malte Sanggaard.

Hans – Vi skaber forbindelse og kommunikation blandt folk, når vi spiller, og Sean står med mic’en og snakker med folk. Vi mærker, når folk reagerer på noget (musikken), så det bliver ligesom en kommunikation mellem os og folk på gulvet.

Til hvert arrangement sørger Favorite Things for gæstekunstnere, i alle former, fra både ind- og udland.

Malte: – Vi kan jo nogle vidt forskellige ting. Vi har også det, vi kalder extended fam, som er Justo Gambula, der danser, Mira Campau, der tager billeder og Anton Stacks, der laver grafik for os. Det er meget vigtigt også at tydeliggøre dem og vise taknemlighed.

Der bliver altså skabt bro mellem flere arenaer til Favorite Things. Land og land imellem, genre og genre imellem og menneske og menneske imellem.

Musik som kunstform

Musik er mange ting. Men når man rammer et dansegulv på en weekendsaften, er det oftest genkendlige hits i form af Beyoncé, Medina, eller hvis man er helt heldig et godt mash-up af Nik og Jay og Birthe Kjær. Her vil Favorite Things-drengene nå ud over vores musikalske, hjemlige grænse:

Simon – Hvis man ser musik som en kunstform, så vil sammenligningen være at folk tog i biffen og så den samme film igen og igen. Fordi det er den, de kender.

Hans – Jeg opfylder ikke folks forventninger eller ideer om, hvad for noget musik, de gerne vil høre. Jeg kan godt li’ at finde musik, som folk ikke kender, men som jeg ved, de godt vil kunne li’. Det er tit, der også kommer folk ind, der aldrig har troet, de vil stå og danse til brasiliansk musik, men som bare finder ud af, at det er vildt godt.

Favorite Things definerer musik som et kommunikationsmiddel. Det skaber et rum for mennesker, der kan mødes på dansegulvet, i baren eller udenfor til en smøg. Mennesker møder hinanden som mennesker.

– Det der med musik og folk, er jo altafgørende. Kærlighed og musik er jo de eneste to sprog, alle kan forstå, beskriver Sean.

Favorite Things
foto: Zina Hameed

Hvad er drømmen med Favorite Things?

De fire ambitiøse, unge mænd har skabt en klub ud fra deres egne grundværdier. Favorite Things er deres bidrag til det Aarhus, de ønsker at være i. Men selv om klubben er blevet modtaget med kram og taknemmelighed, så bliver de ved med at se frem ad.

Hans – Det har taget tid for os at finde, og det tror jeg heller ikke helt, vi har endnu, men at finde vores identitet. Det er jo bare starten af det nu her. Forhåbentlig ender vi alle mulige steder i verden.

Sean – Ihvertfald at vi bliver ved med at vokse, og at folk i Aarhus og resten af landet lægger mærke til, hvad vi render rundt og laver, og at de er klar på, at vi kommer ud til en egn nær dem. Skabe flere kunstnermøder og endnu flere bookings fra både ind- og udland. Bare blive ved.

Hvad end du er til Åens kaotiske og fulde festmiljø, den brune bodegas intense øl- og røgdunst eller en hyggeaften med joints, vin og brætspil, så kan du lægge vejen forbi MasVino fredag d. 2. nov, til et Favorite Things pop-up og opleve den musikalske og festlige mangfoldighed.

Sean – You like dancing? Ok, see ya later. I put you on the list here. Plus to, igå?

Relaterede artikler