Musik har værdi, som ikke kan måles i tal.

Daniel Bé er manden bag Fresh, som udspiller sig den første lørdag i Festugen. Men selvom scenerne er lukket og slukket for dette års festuge, så bliver der allerede tænkt i hvordan næste års Fresh arrangement skal udspille sig.

Af Nina Bogicevic

Stilheden har sænket sig over Aarhus. For to uger siden var gader og stræder fyldt med scener, musik eller den pulserende bas i det fjerne. Nu fyldes byrummet af den velkendte summen fra caféerne, hvorfra musikken ydmygt bevæger sig ud på gaden, der sammen med lyden af spillestedernes koncerter minder om, at der trods alt fortsat er liv i kulturbyen.

 

Sagt med andre ord – festugen er forbi. I den forbindelse har vi snakket med Daniel Bé, som hvert år sørger for fed, frisk musik den første lørdag i festugen med Fresh arrangementet.

 

De sidste fire år har arrangementet fundet sted i mølleparken. Men det hele startede på amfiscenen. Aarhus Festuge havde planlagt et arrangement på scenen. De de fik afbud fra en arrangør, fattede de telefonen og kontaktede Daniel Bé. Han var klar selvfølgelig klar på at lave et arrangement, selvom der blot var to uger til at festugen løb af stablen.

 

Hvis I har en scene så har jeg noget musik. Eller så skal jeg i hvert fald nok sørge for at der er noget, fortæller Daniel Bé at han tænkte da han modtog opkaldet i sin tid.

 

Daniel Bés engagement startede dog langt før Aarhus er Fresh eventet på amfiscenen. Blandt andre har Daniel Bé været en del af kræfterne bag Rap Akademiet, sammen med en masse dygtige kolleger fortæller han. Senere begav han sig ud i at stifte Urban Music på Gøglerskolen.

Lokalpatriotisk kærlighed 

 

Men idag er Daniel Bé gået selvstændig, og arbejder blandt andet på Fresh året rundt. 

 

– Det er et fedt arrangement. Det er rigtigt lokalpatriotisk, det er lige til at kaste op over. Men det er super lækkert, det er super Aarhus, fortæller Daniel Bé med et glimt i øjet og uden tegn på maveonde.

 

Fresh udspiller sig den første lørdag i festugen, hvor en række hiphop-artister gæster scenen i Mølleparken. Koncerterne har et showcase format, og den røde tråd er selvfølgelig Aarhus. Stemningen på dagen er opløftende og fællesskabsskabende.

 

– Fresh er som en lille klub. Folk bliver og støtter op om hinanden, så selvom man har spillet, bliver man og hører de andre. Liam og Marwan blev for eksempel med de upcoming artister og festede bagefter, fortæller Daniel Bé.

 

Arrangementet har nemlig fokus på både garvede artister, samt de nye skud på stammen. Dermed får upcoming artister en scene de kan udfolde sig på, en chance for at netværke, men publikum får ligeledes muligheden for at høre noget helt nyt, og opdage noget fedt.

 

– Det der har været i dna’et fra starten, er at prøve at blande folk. Fresh handler om publikums oplevelse, noget trækker ét publikum, noget trækket det andet. Men publikum bliver for det meste og høre de andre koncerter, og opdager noget de ikke har hørt før, fortæller Daniel Bé.

 

Selvom Fresh stiler i forskellige retninger hvad angår artister og publikummer, så er den røde tråd dén urbane nerve, der gennemsyrer arrangementet. Der er en god vibe som både er tung, på den hip-hoppede måde, men udtryksfuldt i alle mulige retning. Der er både old- og new school hip hop, men alle artisterne har en god do-it-yourself mentalitet, forklarer Daniel Bé.

daniel b 2

Fresh vil være forrest på beatet

 

Næste år kommer Fresh til at gennemgå en række omstruktureringer. Hvad de består af, løfter Daniel Bé ikke helt sløret for endnu. Men én ting er sikkert, Daniel Bé vil ikke tage entré for Fresh arrangementet. Derfor er han på udkig efter stærke partnerskaber, der ser værdien i at understøtte det lokale musikmiljø.

 

– Ligesom vi skal købe lokale grøntsager, så skal vi også støtte op om lokale artister, forklarer Daniel Bé med en reel og smilende seriøsitet. Der bliver mindre og mindre støtte til musikundervisning. 

 

Daniel Bé fortæller at Fresh er en måde at give tilbage til byen, som har givet så meget. Musikken har mange aspekter, især den i lokalmiljøet som både har ændret folks liv og livssyn. Musikken har reddet mange eksistenser. 

 

– Det bliver kun sværere for den næste generation. Vi bliver nødt til at have nogle kunstnere for at udvikle os spirituelt og som mennesker. Facit kan komme på mange forskellige måder. Det er vigtigt at der ikke kun er tal på bundlinjen.

 

Måde musikken kan ændre en person, kan videreføres til andre ting i livet, forklarer Daniel Bé som nogle af årsagerne til hvorfor musik er væsentlig at støtte op om.

 

Musik kan underholde et publikum. Men den kan også ændre skæbner, inspirere og få mennesker til at vokse og danne fællesskaber