Bæstet har nået udlandet – og sat sig fast

Foto: Nikolaj Bransholm

BAEST-maskineriet kører på højtryk i lille Danmark, men også i udlandet blæser kvintetten løs med supportshows for de store helte.

Af Kasper Behrendt

Et af de absolut mest sejrrige aarhusianske metalbands i nyere tid, BAEST, har det sidste års tid været en travl musikmaskine, der nu har rundet over 100 koncerter rundt omkring i Europa og UK siden deres debutkoncert med Royal Metal Fest på Atlas den 9. april 2016.

Det seneste års tid har kvintetten, der tæller Simon, Svend, Lasse, Mattias og Sebastian, nedlagt blandt andet SPOT Festivals ene store scene i Scandinavian Congress Center, Tuska Festival i Finland, GrimFest i Brabrand, SmukFest, Summer Breeze i Sydtyskland med flere, samt turneret med ex-Immortal-frontmanden Abbath i september, Aarhus-rock-’n’-roll’erne I’ll Be Damned i oktober samt dødsmetallegenderne fra Polen, Decapitated af to omgange, i februar igennem Europa og UK samt i marts igennem Polen.

Læs også: Svedige koncerter i skumle kældre, speedos og halshug

Ikke mindst som bandets store milepæl, udgav BAEST debutalbummet Danse Macabre d. 17. August, og allerede nu er bandet i studiet med opfølgeren aka “den svære to’er”, der er sat til udgivelse d. 13. september i år. Om det bliver en svær to’er, og om den bliver lige så godt modtaget som Danse Macabre, må de sultne fans vente lidt med endnu.

BAEST er over stok og sten, konstant i bevægelse, og med af lyst, der smitter af. Bandet gør sig gør på markedsføring, og hælder en god skovfuld merchandise over alskens t-shirts, kaffekopper med mere.

foto: Jens Uhre Karlsson

Aarhus Echo har fanget BAEST til “10 hurtige”:

Det sidste år for BAEST har været en travl tid med en lang række shows i ind- og udland såsom SPOT Festival, Tuska Festival, GrimFest, SmukFest, Summer Breeze samt turnéer med Abbath, I’ll Be Damned og Decapitated for at nævne nogle i flæng. Hvad har været de fedeste minder og største oplevelser, hvis I kigger tilbage på det sidste års tid?

– Der er så åndssvagt mange ting at tage med fra det sidste år! En af de fedeste oplevelser må nærmest have været da vi drak en salig polsk metal-helt under, i hans egen nationaldrik. Man laver også mange rigtig mærkelige ting sammen, når man bor en måneds tid sammen, i en bus på 10 kvadratmeter – det er der aldrig nogen, der går umærkede fra! Det har været mega stort at dele så mange koncerter, oplevelser og stunder sammen med nogle af de tunge drenge i miljøet, og nogle af vores personlige helte. Det ryger fandme med i graven.

I har været på diverse turnéer af længere varighed. Hvordan er det at være samlet så tæt sammen længere tid af gangen? Er det hele lut og lagkage, eller kan det også være savnet med privattid og knap så stressede tidsplaner?

– Det er altid sjovt at være afsted sammen i Baest-lejren. Vi er heldigvis stadigvæk bedste venner, og absurd interne og blabbede sammen. Det er en øvelse, at have det sjovt 20 dage i streg, men det er fedt for Simon og Svend at grine så meget, da de er ved at få store fede kufferter på. Gratis træning.

I sommeren 2018 stod I med det færdige produkt i form af jeres debulalbum, Danse Macabre, efterfølgeren til ep’en, Marie (Magdalene). Hvor længe var albummet undervejs, og hvad stod I med af følelser, da I have albummet på cd og lp fysisk i hænderne?

– Vi spillede sange fra Danse Macabre til vores debutkoncert, så det album var meget længe undervejs. Vi brugte også mange timer og dage på at finde et pladeselskab, hvilket ikke er nemt, når man bare en flok normale drenge fra Århus. Men det lykkedes! Jeg (Svend) var den første til at pakke en LP fra Baest ud, og det første, jeg gjorde, var at tabe den på gulvet ude i Monorama. Så jeg var meget ophidset over at få det format i hænderne. Ubeskriveligt!

I har være heldige og haft et godt stærkt kort på hånden i form af jeres manager, Jens, der har hjulpet jer med alt det praktiske i bandets, så I kan fokusere på musikken. Hvordan mærker I selv som band, at have en som Jens med i BAEST-folden?

– (Svend havde lidt i 21 år da vi fik Jens som manager, så man kan kan ikke kun tilskrive Lady Luck æren)

I Baest har vi altid været 6 mand, og Jens har fungeret som blæksprutte, indsparker, boksebold og hyper etc.! Vi har været på en fælles rejse, hvor band og branchemand er vokset støt sammen. Vi har især mærket Jens’ deltagelse i vores målsætninger, der altid er præget af hans overblik af branchen, vores planer og tidslinje. Jens har en enorm tro på os og er ikke bange for at sætte store mål og slå store brød op – han har tillid til, at vi kan løfte opgaven, og vi har fuld tillid til at hans verdensherredømme planer holder vand og passer til vores drømme og ambitioner!

I er garant for at spytte godt ud om merchandise til folket, blandt andet med en kaffekop og over 20 forskellige t-shirts i diverse forskellige farver og artworks. Hvem laver disse artworks, og er der penge i som band at lave et godt kuld af forskelligt merchandise.

– Vores artwork er lavet af en hæderlig blanding af folk. Kristian Olesen lavede i sin tid logoet, Dennis Seide (Haervaerk) lavede vores EP-cover, og Sebastian Graneberg malede coveret til debuten Danse Macabre. Alle disse illustrationer har vi printet på trøjer (og diverse) – Jens var igen den hårdtarbejdende, der samlede ideer sammen, samt lavede mock-ups – og vi føler, at det sagtens kan betale sig at investere i meget merch. Vi er selv hunde efter fede band-trøjer, så det kilder altid lidt i fingrene efter at lave det fedeste design, vi selv ville købe og gå i.

For jeres sultne fans er det ikke en hemmelighed, at I arbejder på højtryk mod jeres næste fuldlængde, nogle siger ofte “den svære to’er”. Hvordan går det i studiet lige nu, og hvor langt er I i processen mod jeres næste album?

– I skrivende stund mangler vi kun vokal på 5 sange. Albummet er skrevet færdigt, alle (også forretningsmændende) er ellevilde, og vi skriver så småt sange til album III, der dog nok kommer til at være længere undervejs. Eller hvad?

– Album II byder på et nyt udtryk for Baest. Vi har undersøgt os selv, og de kreative ønsker/mål alle ligger inde med. Vi synes, at de alle er kommet til udtryk på denne plade, på en måde der ærer vores udgangspunkt (helt og aldeles nørderi af traditionel dødsmetal), men samtidig sætter vores eget bidrag i fokus. Det er fandme spændende.

Vil det nye album vise nye sider af BAEST rent musikalsk, eller vil den fortsætte i samme svensker-HM2-inspirerede dødsmetalstil som på Danse Macabre?

– Nye sider mand! HM2 er dog stadigvæk den fedeste guitarlyd på planeten, så den kan ingen se sig fri for. Hold kæft.

Copenhell og Roskilde vil ikke slippe jer. To festivaler som I vender tilbage til i år, som i ligeledes besøgte i 2017. Hvad er jeres forhold til disse to store festivaler? Hvad kan man forvente sig af koncerterne denne gang? Vil der være en forskel fra sidste gang, I spillede på dem sceneshowsmæssigt?

– Copenhell og Roskilde er fede at samarbejde med, da de sætter virkeligt høje krav, der er sjove at prøve at nå. De gør dog ikke os vennetjenester, så man kan sige, at det er os, der ikke har sluppet dem. Vi vil spille til alle festivaller, hele tiden.

– Forskellen på showsene bliver enorm; vi får lov at lege på store scener med meget legetøj, og det er helt sikkert noget, vi vil gøre brug af! Og måske kommer der et par overraskelser, eller helt præcist 3. Hvem ved?

I er et flittigt band på scenegulvet. Hvor kan man opleve jer live næste gang? Er der nye koncerter og turnéer i gærde?

– Næste gang er på Train D. 3. Maj, med grindhøvdingerne i LLNN (kom og få jeres grind på skvatmikler), de sorte fædre i ORM, og fede Xenoblight! De koster 6,66 kroner at komme ind, så fat noget!

Hvad er det næste trin på trappestien for jer for at komme længere ud på landevejen? Hvad er den næste drøm koncert- og festivalmæssigt for BAEST?

– Næste trin er at turnere mere. Og det går ganske godt, bare vent og se, så smider vi nogle syge nyheder snart. Den næste drøm arbejder vi på, da vi har nået dem vi satte for ‘19, så vi er lige i tænkeboks. Men det er svært at dyrke hinandens tanker og følelser når der er så hamrende travlt, så giv os lige et øjeblik Behrendt. Kom ud og snak med os over en billig bajer i mono!

Næste shows for BAEST:

  • 3. maj – SPOT Festival – Train, Aarhus
  • 4. maj – Tapperiet, Køge (med Artillery)
  • 17. maj – Hads Herred Rockfestival, Gylling
  • 19.-22. juni – Copenhell, København
  • 19. juli – Dynamo Metalfest, Eindhoven

Læs mere om BAEST på www.baestband.com/