Atlas truet af lukning: Jazz, folk og verdensmusik risikerer at miste scene i Aarhus

01/05/2020 af Mads Gregersen

Jazzen, verdensmusikken og folkemusikken risikere at blive hjemløs i Aarhus, hvis spillestedet Atlas lukker.

De smalle musikgenrer går en uvis fremtid i møde i Aarhus.  

Spillestedet Atlas, som præsenterer jazz, folkemusik og verdensmusik, er nemlig truet af lukning. Det kom frem onsdag, hvor Statens Kunstfond offentliggjorde fordelingen af tilskud til regionale spillesteder i de næste fire år. 

Her fremgik det, at Fonden VoxHall, der driver VoxHall og Atlas, fra næste år går fra et årligt tilskud på 2,2 millioner kroner til 1 million kroner. Pengene er desuden øremærket spillestedet VoxHall 

Dermed får det mindre spillested Atlas ingen støtte fra Statens Kunstfond. Spillestedet har hidtil fået godt en million af støttekronerne til at spille musik for – musik som altså primært har tilhørt smalle genrer og derfor ikke har de store kommercielle perspektiver. 

Det fortæller bestyrelsesformand i Fonden VoxHall, Astrid Elbek, der beskriver det som “et kæmpe tab”: 

“Atlas-scenen er blevet født til at repræsentere smalle genrer, der ikke kan klare sig på kommercielle vilkår. Der findes ikke et sted i landet, hvor det er lykkes at lave en bæredygtig forretning ud af at spille disse genrer, og nu hvor tilskuddet fra staten bortfalder, vil det være meget svært at fortsætte. Dermed står Aarhus til at miste sin eneste scene, hvor genrerne er fast repræsenterede, da der ikke findes andre steder i byen med dette opdrag. Det er stærkt bekymrende,” siger Astrid Elbek. 

“Den kritik har vi overhovedet ikke hørt før. Det er vi virkeligt rystede over.”

Kom som en overraskelse 

I skrivelsen om tildelingen af støttekroner skriver Statens Kunstfond, at afgørelsen er truffet, fordi Atlas’ aktiviteter “har ikke nået et tilfredsstillende niveau”. 

Astrid Elbek kalder det en “besynderlig” beslutning, blandet andet fordi kritikken ikke bliver uddybet, og fordi Statens Kunstfond ikke tidligere har udtrykt kritik af Atlas.   

“Den kritik har vi overhovedet ikke hørt før. Det er vi virkeligt rystede over. Man har måske haft nogle forhåbninger, som vi ikke har kunnet indfri. Der har vi også været låst af, at tilskuddet har været faldende over en årrække,” siger hun. 

Kritikken fremgår heller ikke af et mødereferat fra det sidst afholdte evalueringsmøde mellem Fonden VoxHall og projektstøtteudvalget fra Statens Kunstfond. Her bliver fondens opgaver med at “Fastholde og videreudvikle et spændende og bredt koncertprogram” og “Fremadrettet styrke formidlingen af vækstlag og smalle genrer” fremhævet som styrker og fokusområder. 

Hun undrer sig også over beslutningen, fordi selve ideen om Atlas i sin tid blev udtænkt af blandt andre Statens Kunstfond. Opgaven blev derefter placeret hos Fonden VoxHall, som hidtil havde drevet spillestedet VoxHall med succes.  

“Så kan det virke mærkeligt, at man 10 år senere vælger at trække støtten,” siger hun.  

Det større spillested Voxhall bliver også ramt af de færre støttekroner. Det er dog usikkert, hvad konsekvenserne bliver.

VoxHall også ramt 

Det nedsatte tilskud betyder også, at spillestedet VoxHall får 200.000 kroner mindre årligt. Og mens bestyrelsesformanden bedyrer, at spillestedet overlever, så får indhugget konsekvenser for programmet.  

“VoxHall er så veldrevet og velindarbejdet hos publikum, at det nedsatte tilskud ikke medfører en krise. Men det får selvfølgelig en betydning. Lige nu er vi stadig ved at finde ud af, hvad det bliver,” siger Astrid Elbek.  

Den faldende støtte kommer desuden på et uheldigt tidspunkt. Fonden er i forvejen presset af coronanedlukningen af Danmark. Indtil videre forventer de at tabe op til 1,2 millioner i omsætning på grund af koncertaflysninger. Derudover havde fonden flere projekter linet op, som nu må sættes på pause.  

“Det kommer på det værst tænkelige tidspunkt, hvor vi har nok at slås med i forvejen. Som spillested havde vi glædet os til at være en del af Music City Aarhus 2022, ligesom vi netop er indgået i samarbejdet “Support Your Local Artist”, hvor vi giver penge til lokale kunstnere,” siger hun.  

Nu er planen at få et møde med Aarhus Kommune. 

“Jeg skal have et møde med kulturchef Lars Davidsen om, hvordan vi kan komme videre. For vi har også aftaler med Aarhus Kommune. Udover at give tilskud til driften har de også investeret i selve Atlas-scenen, og det er også her, Aarhus Jazz Orchestra øver. Så vi skal tale om, hvilke muligheder, betingelser og perspektiver der er for den her musikform og det her miljø,” siger Astrid Elbek. 

“Med både Train, VoxHall og Radar står Aarhus stadig som et helt særligt kraftcenter for rytmisk musik.”

Statens Kunstfond: Smalle genrer er bedre på Train og Radar

Michael Bojesen, som er udvalgsleder af projektstøtteudvalget for musik hos Statens Kunstfond, uddyber om beslutningen til Aarhus Echo.

Hvorfor har udvalget valgt at nedsætte støtten til Fonden VoxHall og øremærke pengene til spillestedet VoxHall?

”VoxHall har reelt drevet to spillesteder, nemlig Atlas for de smalle musikgenrer og VoxHall for de mere kendte kunstnere. Vi ser rigtig gode muligheder i at fortsætte VoxHall-delen som regionalt spillested. De smalle genrer vil være bedre formidlet på Radar og det nye Train, og det giver derfor efter vores vurdering bedre mening at samle opgaven hos dem. Med både Train, Voxhall og Radar står Aarhus stadig som et helt særligt kraftcenter for rytmisk musik,” skriver Michael Bojesen i en mail.

Hvorfor har man ikke på et tidligere tidspunkt fremlagt sin kritik af niveauet på Atlas? 

”Der er ved denne ansøgningsrunde sket nogle forskydninger mellem spillestederne i Aarhus, og det er udvalgets vurdering, at opgaven med de smalle genrer fremover kan varetages bedre af Radar og Train. Det er nu op til Fonden VoxHall og Aarhus Kommune, om de fortsat vil drive Atlas som et spillested for de smalle genrer. Hvis det bliver aktuelt, vil Atlas kunne søge om honorarstøtte på lige fod med andre rytmiske spillesteder, som de har gode chancer for at få,” skriver Michael Bojesen.

Relaterede artikler