Albert Helmig, Aarhus Volume og Institut for X

Albert Helmig, Aarhus Volume

Aarhus Volume forbinder man med udendørsscenen på pladsen foran Institut for X under SPOT, undergrundsfestivalen Under Gaden og et hurtigt voksende sammenhold blandt 90’er generationens unge, samt formanden, Albert Helmig. Mød ham her.

Af Jonas Suni

Albert Helmig, Aarhus Volume og Institut for X er tre forbundne ting.
Jeg tror ikke, man har været en musik- og fest glad ung person i Aarhus uden at have oplevet at stå foran en af deres scener.

I 2016 cementerede den dengang kun 19-årige Albert sit navn fast i det aarhusianske kulturmiljø, da han vandt prisen som Årets Ildsjæl. Prisen vandt han på baggrund af sit store aktiv i det aarhusianske kulturliv samt stiftelsen af Aarhus Volume.

Læs også: Aarhus Volume vender byen på vrangen

Jeg mødtes med ham på hans kontor på Institut for X d. 16 juli for at bånde en samtale om, hvad han foretager sig for tiden. Det blev til følgende interview.

 Et par af de hurtige

Hvad er det sidste, du har hørt på Spotify?

– Lige for tiden hører jeg meget Drum & bass, og UK rapperen Octavian. Men det sidste jeg hørte på Spotify var i bilen på vej hjem fra Skanderborg. Der hørte vi funk-disco nummeret ”Angel Dust”. Et nummer af Gil Scott-Heron & Brian Jackson fra albummet Secrets (1978).

Spiller du selv musik?

– Nej jeg spiller ikke noget instrument, men jeg DJ’er rigtig meget, og har faktisk altid gjort det. Men jeg vil ikke kalde mig selv for musiker.
Det var faktisk det her med at DJ’e, der startede interessen for at lave arrangementer med mobildiskotek i 3. klasse. Der begyndte jeg at rode med højtalere og sådan noget.

– Desværre blev det lagt fuldstændig på hylden, da jeg fik travlt med at lave arrangementer. Men for halvandet år siden tog jeg det op igen, fordi jeg savnede at have en hobby. Nu har jeg fået nogle faste jobs på Shen Mao, og så har vi selvfølgelig også selv en milliard arrangementer, jeg DJ’er til. Jeg kan godt lide at have noget, jeg kan øve mig på.

 Den dybe

 Hvordan går det ellers?

– Umiddelbart går det fint, men vi har lige skulle komme os over en hektisk maj måned, må jeg indrømme. Vi arrangerede SPOT og Under Gaden med fjorten dages mellemrum, for at få andre ting til at gå op i sommerkabalen. Men vi føler os heldigvis ovenpå igen. Det er jo kun i det her halve år, at vi for alvor er aktive. Ikke fordi der ikke er mennesker på kontoret resten af året. Der sker jo alt muligt, men det er bare ikke der, vi har arrangementer. Her i sommer halvåret har vi rygende travlt, og så dør det lidt ud efter Skanderborg-festivalen.

Hvornår går I i gang med næste års planlægning?

 – Vi går mere eller mindre i gang med at planlægge den næste sommer, så snart vi er ude af den sommer, vi er i. Vi lukker ned, runder af, evaluerer og så hopper vi lynhurtigt videre til planlægning og til fundraising til gadefesten.

 Anarkistisk DNA

Jeg ved, at du tilbringer en del tid her på X. Hvordan er det at være eventmager med rod i Institut for X?

– Det gode ved at være her er, at der er en grund anarkistisk tilgang til tingene, som ligger så dybt i DNA’et i det her sted, at det skinner igennem i alt, hvad vi laver. Det er også måden, jeg er opdraget på, fordi jeg har været herinde i så mange år.

I hvor mange år?

– Jeg kom herind i 7. klasse og jeg er 21 nu, så jeg har mere eller mindre brugt et halvt liv hernede. På Institut for X er der bare højere til loftet. Det her med at få en idé, og så bare gøre det. Da vi i 2016 lavede vores første arrangement, var der en masse steps, vi overhovedet ikke havde styr på, men det forhindrede os ikke i at gøre det. Det, vi ikke havde styr på dengang, har vi halet ind på hen ad vejen. Tilgivelse frem for tilladelse, og så ikke være bange for at skabe noget. Det tager jeg meget med fra det her sted.

 En snak om i dag d. 16. juli 2019

Vil du ikke fortælle, hvad du har lavet inden vi mødtes i dag?

– Dagen startede med at vi sov over os, og så løb vi ned til bilen og kørte hurtigt ud til festivalpladsen i Skanderborg. Der slog vi de afmærkningspinde i, der skal optegne pladsen, vi skal bruge. På fredag flytter vi ind på pladsen og bygger frem til d. 6. August, hvor Skanderborg-festivalen starter.

 Hvad skal I lave derude?

 – Vi skal bygge op og vedligeholde, et 6000 kwm område på festivalpladsen, der hedder Oasen.

– Der er ligesom forskellige kategorier, når vi laver Volume projekter. Der er de projekter, hvor vi både leverer scenografi og indhold. Det er Under Gaden og SPOT-festivalen, men Skanderborg-festivalen er i udgangspunktet ren scenografi. Men den her gang har vi også fået vores egne DJ’s med.

 Så I står også for indhold?

– Ja, vi leverer et DJ lineup, så vi er også kommet lidt ind på at levere noget indhold. Vi har været lidt ude med riven efter deres DJ program i baren. For det plejer at være meget det samme alle vegne. Der kan godt være lidt Crazy Daisy over det med danske hits fra 80’erne, og det taler ikke rigtig til mig.

 Hvad er det ved DJ-scenen, du gerne vil lave om?

– Altså jeg kommer jo ikke til at lave noget om, men nede i Oasen bygger vi en scene, og der har jeg inviteret lokale Aarhus crews med ind. Det består af Feum som laver techno arrangementer, 8killo som spiller trap og hiphop, Favorite things som spiller house, soul og disco, Khalima sound spiller reggae og dancehall, og jeg selv, som kommer og spiller en masse Afrobeats og måske lidt hiphop. Så vi har planlagt en anden type musikprogram.

 Okay, det er da også meget indhold?

 – Ja, det er det da. Vi har 25 forskellige DJ’s med.

 Kan man sige, at du har fået en lille indgang til noget indhold, og så har du grebet muligheden for mere indflydelse?

 – Ja, lige præcis. Jeg har også råbt op omkring det i mange år i forbindelse med det område, vi selv laver. Vi bliver simpelthen nødt til at præsentere noget andet, end det der ellers sker, for det sker jo allerede alle mulige andre steder. Det er også fint nok. Det er cool, at de gør det, men lad os please komme med nogle andre ting. Udnyt os! Lad vær´ med at booke alle de sædvanlige DJ’s ind til det område, vi bygger, når vi prøver at skabe en helhedsoplevelse i mellem scenografien og indholdet. Det har vi bedt om, og det har vi så fået lov til.

Om at blive i Aarhus

Du er 21 år. Jeg kan huske da jeg selv var 21, og færdig på gymnasiet osv. Det var der omkring, jeg flyttede til København… Hvad er dine tanker om at blive i Aarhus i forhold til dine iværksætter-drømme?

– Altså jeg vil sindssygt gerne til København på et tidspunkt, men på samme tid har jeg det også sådan, at vi simpelthen har gang i for mange fede ting til, at jeg på nogen måde har lyst til at skulle København lige nu. Jeg har ingen planer om det. Der kommer også Volume Village nu her, og der er simpelthen for meget perspektiv i det, der sker her i byen. København har så meget i forvejen.

Relaterede artikler