Aarhusmusikere under krisen: Kigger på fugle, reparerer hus, planter chili - og laver musik!

11/05/2020 Jesper Nyborg

Foto: Nikolaj Bransholm

“Krisen har givet en tiltrængt tid til fordybelse og en slags gratis pause.  Det er heldigt for mig, at jeg fortsat har kunnet arbejde, ellers havde jeg mistet forstanden.”
Svend Karlsson – BAEST

En har pludselig fået tid til at kigge på fugle igen. En anden kan slet ikke undvære sin daglige gåtur, og en tredje er begyndt at rode lidt med nogle chiliplanter. Coronakrisen har tvunget musikerne væk fra scenerne, og så har de fundet plads til noget af det, de normalt ikke har tid til. Kom med ind i kriserummet i selskab med Poul Krebs, Kajsa Vala, Jacob Dinesen, Mike Andersen, Svend Karlsson (BAEST) og Anne Hjort (TV-2) og find også ud af, hvem der har besøgt sin mor og hvem der har lavet en coronasang hurtigere end nogensinde før.

Poul Krebs

Foto: PR

Hvad har coronakrisen betydet for dig?
Coronaen slukkede vores turné halvvejs (en totalt udsolgt 25-års jubilæumstour med albummet Små Sensationer fra 1995, red.) og desuden røg knapt 30 festivaler og sommerkoncerter og et nyt album, så vi er pænt ramt, kan man sige!

Mest af alt er jeg spændt på, om kompensationspakkerne kan nå ned igennem fødekæden, så alle involverede kommer med…

Hvad har du lavet, siden alt lukkede ned?
Jeg har været noget mere aktiv på de sociale medier (Poul Krebs har hver dag siden starten af krisen spillet en sang i sin coronakalender på Instagram, red.), så de der følger mig kan blive informeret, når vi ved hvad der kommer til at ske. Og når jeg nu ikke kan komme ud og møde publikum på scenerne, har det været rart at møde folk på nettet i stedet.

Og så har jeg lavet en single, Sommer I April, der går ud til alle i min branche, der er involveret i, at vi kan komme ud at spille. Det tog en uge at lave den fra jeg spillede den første gang som demo i min coronakalender – bandet har indspillet hver for sig rundt omkring i Danmark og Sverige, og så har vi samlet det hele hjemme i Aarhus. Det havde jeg forsvoret, at jeg nogensinde skulle gøre, for sangen er ikke så færdig, som jeg normalt vil have mine sange skal være. Men det har været en super god proces at lave sangen på den måde, og den har fået et helt vildt liv ude på nettet, selvom den ikke er kommet ud på streaming endnu.

Tror du der kan komme noget godt ud af krisen?
Ja, det tror jeg på mange måder, men der er jo ikke noget, der kan erstatte den direkte kontakt mellem salen og scenen.

Men det har været fedt at opdage, at man jo selv kan bestemme, når man for eksempel sender noget ud på Instagram. Det er mere uafhængigt, og det er en god fornemmelse, som jeg godt kunne finde på at holde fast i og dyrke lidt mere, når det her er ovre…

 

 

Kajsa Vala

foto: PR

Hvad har coronakrisen betydet for dig?
En masse aflyste koncerter med mit eget projekt og ikke mindst en tour med Sune Rose Wagner, der ligeledes er aflyst eller delvist flyttet. Men det har samtidig betydet, at jeg har været sammen med min datter på 4 og min mand hver eneste dag i seks uger, ret fedt og fantastisk.

Hvad har du lavet, siden alt lukkede ned?
Jeg synes det tog mig lidt tid at omstille mig, men jeg har arbejdet på min kommende plade – indspillet spor og sendt dem frem og tilbage til de forskellige folk jeg arbejder med i Danmark og andre steder. Jeg har også udgivet en single og har haft tid til at promovere den og gøre klar til den næste.

Derudover har jeg haft tid til at skrive nyt. Jeg er så heldig, at vi har haft mulighed for at være i vores kolonihave, hvor vi har hus lige ved siden af Astrid og Nis fra mit band, så vi har været isoleret sammen – og det har givet os mulighed for både at indspille spor til den nye plade og livestreame nogle lo-fi agtige hjemmekoncerter.

Tror du der kan komme noget godt ud af krisen?
Økonomisk – nej, overhovedet ikke!
Men menneskeligt, helt afgjort.

Jeg har kunnet fordybe mig i en masse gode ting, både at være sammen som familie uden afbrydelser – men også som kunstner og sangskriver har det været fantastisk at grave lidt og skrive en masse. Der har også været tid til at kigge på fugle i naturen, som er en yndlingsbeskæftigelse, jeg alt for sjældent tager mig tid til. Så på den anden side af det her vil jeg blive ved med at øve mig i at være til stede der hvor jeg er.

 

Jacob Dinesen

Anna Marin foto

Foto: Anna Marin

Hvad har coronakrisen betydet for dig?
Jeg er en af de musikere, der ikke er blevet hårdest ramt. Jeg har ikke haft koncerter planlagt i foråret, fordi jeg har holdt pause for at skrive sange. Med hensyn til sommeren var det planen at holde 2020 ret eksklusiv, så jeg har fået aflyst fem jobs. Men jeg har stor sympati for de af mine kollegaer og samarbejdspartnere, der er blevet ramt på grund af corona.

Da sommeren lukkede ned, stod jeg med noget, jeg ikke har haft i lang tid. Nemlig tid. Tid til fordybelse, til at opdage og ro til at reflektere over, hvad det er, jeg har gang i. Det er jo begrænset, hvor mange gange opvaskemaskinen skal tømmes i løbet af en dag…

Hverdagens trummerum er på en måde blevet brudt.  Så den effektivisering jeg har haft af min tid er ikke-eksisterende. Det er meget uvant for mig – men også spændende.

Hvad har du lavet, siden alt lukkede ned?
Jeg har fundet andre veje ud til mit publikum. Spillet livestream-koncerter på Facebook og Instagram, men har forsøgt mig med at gøre det på min egen måde. Det resulterede i et Instagramkoncept to gange om ugen med en gæst. Det har været spændende at gi’ mit publikum noget kærlighed, og opbakningen har været stor. Ikke mindst fra de kollegaer, der sagde ja til at være med i mine ”udsendelser” på Insta. Jeg befandt mig i en værtsrolle, jeg aldrig havde troet, jeg skulle prøve at have. Pludselig kan jeg skrive ”Interviewer” på mit CV. Det er en svær disciplin, der har været meget lærerig. Jeg har lige lukket ned for mine udsendelser for denne gang, så nu bruger jeg tiden på at skrive sange og fordybe mig.

Jeg har også fået nogle chiliplanter, som jeg går og roder med. Det er ikke særlig rock ’n’ roll, men altså… når jeg ikke kommer ud at spille det næste lange stykke tid, skal jeg ha’ noget at dulme rastløsheden med. I need a f***ing hobby!

Og så krydser jeg alt, hvad krydses kan, for at jeg kan komme ud at spille min lange solotour til efteråret.

Tror du der kan komme noget godt ud af krisen?
Jeg har fået nogle fede erfaringer med i bagagen fra mine livestreams, som jeg ellers aldrig ville have fået. Kreativiteten har også meldt sin ankomst, nu hvor jeg ufrivilligt har fået noget mere tid. Jeg har fået god tid til at fordybe mig og reflektere, og har også brugt en hel del tid på at fordybe mig i mit instrument – jeg spiller en helvedes masse guitar!

Jeg forsøger at holde mig så positiv som muligt, men jeg glæder mig godt nok til kunne komme tilbage på landevejen. En cirkushest har ikke godt af at stå i stalden for længe…

 

Mike Andersen

Mike Andersen

Foto: PR

Hvad har coronakrisen betydet for dig?
Min kone er kronisk syg, så jeg gik i total husarrest fra dag 1. Jeg så ingen de første 4-5 uger. Og det var langt hen ad vejen okay, for jeg elsker at være hjemme og bare være i det der hverdagsliv. Men normalt kører det jo i en balance med sigøjnerlivet som musiker, hvor jeg er meget afsted og det hele går hurtigt og der er masser af mennesker, og den balance er jo skæv, nu jeg kun er hjemme.

Der er røget 35 koncerter i 5 lande, men de er heldigvis næsten alle sammen blevet flyttet, ikke aflyst. Jeg var også så heldig, at jeg spillede en masse jobs i starten af året, så jeg havde lidt penge, da det hele blev lukket ned, og jeg er så heldig at bo i et land, hvor jeg kan få en hjælpepakke.

Krisen har fuldstændig punkteret min rytme og taget alt tempo ud af min tilværelse – men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting, for jeg har fået tid til at reflektere over, hvad der er vigtigt.

Hvad har du lavet, siden alt lukkede ned?
Jeg har været i byggemarked! Og lavet ting i huset. Det har været fedt at være håndværker, for det er meget konkret. Man starter på noget, og så bliver man færdig med det og kan sige: ”det har jeg lavet!”.
Det er meget meditativt.

Og så har jeg gået ture hver dag. Jeg gider ikke løbe, og det der racercykel er heller ikke mig, men jeg er blevet afhængig af min daglige gåtur ved Moesgaard, Aarslev Engsø og Aakrogen.

Musikken var faktisk ikke det første, jeg greb fat i, da jeg kun skulle være hjemme. Det er først for nylig, efter 4-5 uger, jeg er begyndt at kigge på noget af det materiale, jeg har indspillet til det nye album.

Tror du der kan komme noget godt ud af krisen?
For mig er der allerede kommet noget godt ud af det – jeg er blevet helt afklaret med, at aldrig kommer til at være en musiker, der er 120 procent til stede på de sociale medier. Jeg skal selvfølgelig være der, men jeg har fået præcist øje på, at jeg ikke skal være internetmusiker. Jeg skal spille i virkeligheden.

Inden krisen var jeg i gang med at låne penge til at bygge om for, og nu har mit fokus flyttet sig… så jeg tænker, om det nu virkelig er vigtigt at bruge en masse penge på et nyt køkken. Det er jeg ikke sikker på jeg synes længere.

Der har også været en tendens i branchen til, at større er bedre. Men jeg tror der går noget tid, inden man synes det er fedt at være 15000 i Royal Arena igen. Og det kan måske gi’ et boost til de mere intime koncerter, som jeg synes er fede.

 

 

Anne Hjort – TV-2, Deer Bear

Foto: PR

Hvad har coronakrisen betydet for dig?
Helt konkret har den betydet, at alle jobs med TV-2 fra maj til pt 1. september er aflyst, og det er de solojobs jeg havde med Steffen Brandt også. Jeg arbejder også med undervisning af sangere og artister, og det blev aflyst fra midten af marts og mere end en måned frem. Det i sig selv har en stor økonomisk konsekvens for mig, men den økonomiske del fylder overraskende lidt – jeg får dog også hjælp fra hjælpepakkerne. Men det at få taget min ”hobby” og mit arbejde fra mig uden selv at vælge det har været – og er – en stor udfordring. Det er svært at være i det uvisse og ikke vide, hvornår jeg får lov at gøre det, jeg holder allermest af, igen.  Den respons, der pludselig ikke er der, er en underlig størrelse, og jeg savner det mere end jeg havde forestillet mig.

Hvad har du lavet, siden alt lukkede ned?
Mine to børn var hjemme de første seks uger, så jeg har hjemmeskolet og underholdt/aktiveret en hel del og samtidig forsøgt at holde fast i lidt struktur for mig selv, så jeg stadig får løbet, lavet sangertræning, sunget og fordybet mig lidt. Men det har været svært med børn hjemme, hvilket dog letter, nu hvor de er afsted 5-7 timer dagligt.

Tror du der kan komme noget godt ud af krisen?
Nej, egentlig ikke. Jeg var og er meget glad for min hverdag og mit arbejds- og familieliv. Der er kommet en god balance de senere år, og det har jeg også fået bekræftet i denne coronaperiode. Jeg tænker, at jeg fremadrettet bliver endnu bedre til at bruge min tid og måske også får lavet mere musik. Det har overrasket mig, hvordan jeg helt savner det udøvende, og derfor skal jeg sørge for at få det ind i min dagligdag, så det også er der, når der er perioder uden jobs. Så det ikke bliver ”taget fra mig”, men jeg selv kan tilføre det i hverdagen.

 

 

Svend Karlsson – BAEST

Foto: Nikolaj Bransholm

Hvad har coronakrisen betydet for dig?
Krisen betød i første omgang utroligt meget for mig og BAEST.
Vi var nødt til at udsætte vores udsolgte koncerter i Pumpehuset til juli, og vi håber stadig på, at de kan afvikles til den tid.
Vi aflyste over 10 festivaler i EU og mistede næsten karrierens største mulighed – men det ser ud til, at den endnu er i spil. Vi krydser fingre.
Jeg har heldigvis været heldig at befinde mig i en meget inspireret periode, godt boostet af resten af BAEST og deres arbejdsmoral. Der er gang i sagerne i øvelokalet!

Hvad har du lavet, siden alt lukkede ned?
Jeg har brugt krisen til at forsøge at bygge en formue (læs: arbejde), og al fritiden er gået med at skabe det næste album fra BAEST samt regne ud, hvordan vi er synlige og relevante i tiden. En stor udfordring, som vores manager Jens især har taget hånd om. Han pacer os og arbejder hårdere end alle os andre for at skyde BAEST ud af krisen med et brag!

Jeg har også besøgt min moar et par gange – naturligvis på afstand…
Husk at besøge jeres mødre! Det betaler sig.

Tror du der kan komme noget godt ud af krisen?
Krisen har givet en tiltrængt tid til fordybelse og en slags ‘gratis’ pause.
Det er heldigt for mig, at jeg fortsat har kunnet arbejde, ellers havde jeg mistet forstanden.
Jeg gruer for hvordan det hele ender, men priser mig lykkelig over at have et stort kreativt projekt at arbejde på sammen med hele BAEST-holdet.
Jeg er meget, meget heldig. Og det er godt at blive tvunget til at se det.

Relaterede artikler