Aarhusiansk sanger rammer plet på streamingtjenester med vintersang

Gurli Octavia, Winter Arrived
Gurli Octavia

Det er færreste musikere forundt, at de får flere hundrede tusinde afspilninger på streamingtjenester som Spotify, Tidal eller YouTube – især hvis man er en ung nystartet artist. En af de, der lige nu har stor succes med over 300.000 afspilninger på Spotify, er Aarhus-artisten Gurli Octavia med sangen ’Winter Arrived’. Her får du historien om, hvordan sangen er kravlet så højt op i hierarkiet, og om hvordan den kom til verden en dag i marts anno 2015.

skrevet af Carsten Holm

Vinter i Danmark. Oftest en sørgelig størrelse – ikke rigtig frost, ikke rigtig sne – men stadig koldt, blæsende og gråt. Når man går igennem gaderne, befinder man sig i en form for Ingenmandsland, hvor årstiden sjældent ved hvad den vil og efterlader én uden decideret nydelse, at bevæge sig udenfor.

I de mørke gader kan man prøve at varme sig lidt med lysene fra butikkerne, eller de vinduer, som vidner om, at der i det mindste er lidt varme og liv indenfor. Ligesom i en lille lejlighed på Nørrebro i København, hvor lyset i soveværelset næsten altid var tændt, når alle andre vinduer i ejendomme var dunkle og med nedrullede gardiner.

Året er 2015. Gurli Octavia bor for en tid i København og har ramt en åre. En af de kreative af slagsen. Det strømmer ud af hendes hoved med sange, tekster og toner.

– Sangene væltede bare ud af mig, som tyndskid ud af en vesterlænding i New Dehli, som hun selv udtaler det, når hun ser tre år tilbage.

Alene i lejligheden, kun med selskab af sin guitar, lidt vin eller ’gulddamer’, sidder hun og rammer endnu en sang. Alt hun laver, lægger hun op på Soundcloud og dermed ud af systemet. Ud i livet. Uden at være den store selvkritiker, som kan lægge for mange bånd på sig selv og forhindre sangene at se dagens lys.

Følelsesmæssigt amputeret

Den stille sang døber hun ’Winter Arrived’. Stemningen og atmosfæren vidner om at bryde med nogen. Om svære relationer, der ikke nødvendigvis bliver brudt pga. mangel på kærlighed, men bare fordi relationer kan være svære. Så sidder man dér og føler sig følelsesmæssigt amputeret, fordi man tvivler på om valget er rigtigt. Dyrker sin selvmedlidenhed og skruer sig ned i soveværelsets indelukkethed, indtil man en aften eller nat ser lyset.

– Det er den følelse, man har, før man finder ud af, at alt bliver godt igen. Før verden folder sig ud på ny, fræk og farverig, og man glemmer, at man troede, man aldrig skulle smile igen, som Gurli Octavia formulerer sig om ’Winter Arrived’.

Sangen er stemningsfyldt. Med den akustiske guitar, der klinger i et tomt rum og den rolige skrøbelige stemme, som synger om årstider, der kommer og går – og da endelige vinteren står for døren, giver hun slip på relationen.

Atmosfæren i ’Winter Arrived’ er sådan én, som godt kan være et godt selskab – når man enten går på de øde kolde gader, eller sidder lunt inde bag de trygge ruder. Det kunne Signe Tobiassen godt høre for sig. Signe og Gurli har været venner siden folkeskolen i Odder, og løbende har Signe lyttet en del til Gurlis sange. Signe ejer pladeselskabet ’Like a Can of Beans Records’ og er samtidig bassist i Nelson Can.

– Jeg har altid vist hun havde et uknuseligt talent, men det var ikke før, jeg hørte nogle af hendes hjemmeoptagelser på Soundcloud for nogle år siden, at jeg forstod, at jeg blev nødt til at prøve at være med til at skubbe hende frem, fortæller Signe.

Like a Can of Beans Records, Nelson Can, pladeselskab,
Signe Tobiassen ejer "Like a Can of Beans Records", som Gurli Octavias "Winter Arrived" er udgivet på

God musik fornægter sig ikke

Hun kender til, hvordan musikscenen arbejder, og da hun hørte ’Winter Arrived’, var hun ikke i tvivl. Den sang ville passe godt ind på eksempelvis Spotifys mere atmosfæriske og stille playlister. Der er i det hele taget playlister, til alle typer musik og stemninger – og Signe satte sig for, først og fremmest at tilbyde sangen til de akustiske playlister. Det er ikke noget man lige gør – man skal gøre Spotify opmærksom på sangen – som man i fagsprog kalder at ’plugge’.

– God musik fornægter sig ikke, og ’Winter Arrived’ er bare et super stærkt nummer, det er helt grundlæggende min opfattelse, at dét er grunden til, at nummeret har klaret sig så godt. Når det er sagt, så er der selvfølgelig nogle ting, som man kan gøre for at give sin musik et ekstra skub, fortæller Signe Tobiassen og fortsætter

– Når man skal plugge til playlister, gør man derfor både sig selv og streaming-redaktørerne en stor tjeneste, hvis man lige afsætter en time eller to til at finde de helt rigtige playlister, hvor ens musik rent faktisk vil passe ind.

Det handler om at gøre sit forarbejde og timing. Sangen blev plugged i december af to årsager. For det første indeholder titlen ordet ’vinter’ og for det andet, kommer der meget få nye udgivelser i december – for dén tid er helliget juleplader og opsamlinger. Det var måske også med til, at sangen kom på playlisten ’New Music Friday’, som præsenterer et lille udvalg af alle de sange, der typisk udkommer på en fredag.

Idéen om at få ’Winter Arrived’ plugged til playlister, bakker Gurli Octavia 100% op om. Som hun ser det, er det også den ide, der gjorde, at sangen har klaret sig så godt – med over 300.000 afspilninger. Hun er godt klar over, at det er et nåleøje at komme igennem med den mængde udgivelser, der udkommer hver uge – i alle mulige og umulige genrer.

– Jeg tænker også lidt, at historien havde været helt anderledes, hvis jeg havde valgt en anden titel. Det er jo ret interessant, siger Gurli.

300.000 afspilninger betyder meget, men 10.000 afspilninger betyder mere.

Det åbner døre at ramme et højt antal afspilninger. Både Gurli Octavia og Signe Tobiassen kan mærke, at der er kommet en anden opmærksomhed på Gurlis sange, fra musikbranchen. Folk spidser ører, når man siger, at man har fået over 300.000 afspilninger. Men hvad vigtigere er, åbner den ene sang også op for brugernes lyst til at dykke ned i Gurli Octavias øvrige kompositioner.

– Det har trukket mange ind på min artistside, og derved givet mine andre sange meget mere eksponering, end de ellers ville have fået. Det er vildt positivt at opleve, at folk reagerer på sangen ved at opsøge mere, fortæller hun.

Lytterne til hendes musik kommer primært fra Danmark og resten af Skandinavien. Ikke overraskende, da tonen i sangen, bærer et meget skandinavisk præg. Men der er folk fra andre dele af verden, som ikke bare lytter, men som også henvender sig. Som fyren fra Argentina, der sende Gurli beskeden: “I honestly thought that art had died with 1D, Miley Cyrus and Nicky Minaj”.

– Det er så ubeskriveligt meningsfyldt, når folk bliver rørt af det, man laver, og hvis det er lige netop min musik, der får den gut til at tro på, at kunsten stadig lever, så er det svært ikke at blive glad, dybt inde i sit tykke lille hjerte.

Hun er glad for de mange afspilninger af ’Winter Arrived’, fordi den er god og ligger på de forskellige playlists. Hendes øvrige sange, har ikke fået lige så meget eksponering og dermed heller ikke lige så mange afspilninger. Men dem bliver der også lyttet til i højere grad nu – og som Gurli Octavia fortæller, så betyder de 10.000 afspilninger af én sang, næsten mere end de 300.000 – fordi de 10.000 er folk, der aktivt er gået ind og lyttet på den, og ikke bare har fået serveret den på en playlist.

– Men begge dele er jo fucking fedt, og det føles stort og dejligt, som ny artist, at vide at ens musik når ud til så mange mennesker, og at dem det når ud til, rent faktisk digger det. Det er virkelig ikke noget, jeg tager for givet, slutter Gurli Octavia.

Nye numre på vej.

Siden ’Winter Arrived’ kom til verden i en lejlighed på Nørrebro, bruger den 29 årige sanger og guitarist, det meste af sin tid i en kolonihave i Aarhus og fortsætter med at lave musik – sangene bliver komponeret i hendes eget selskab – eller med lidt vin eller ’gulddamer’. Når hun står på scenen, er det med hendes band, der bakker hendes musik op.

Sidste efterår udkom EP’en ’Lunacy’, som er nr. to i rækken. Nr. tre bliver indspillet i København senere i år, hvor den tidligere Diefenbach-bassist Lasse Lyngbo igen sidder bag pulten som producer – nøjagtig som han gjorde på de to første EP’er. Gurli Octavia er selv på sang og guitar og har derudover Anders Haaning på trommer, Jonathan Bremer på bas og Lasse Lyngbo på keys. Senere står den på et par shows i blandt andet Horsens og Vordingborg.

Indspilningerne starter i marts – samme grå, kolde og mørke måned som en sen aftentime var bagtæppe til Gurli Octavias stemme og akkorder, da hun for tre år siden lavede ’Winter Arrived’. Hvem ved – måske er det hendes lykke-måned, så der fra den kommende indspilning også kommer et nummer frem, der bliver streamet med høj intensitet.

Når Gurli Octavia sætter vinter-stemningen.

Her kan du lytte til 15 sprøde sange, som Gurli Octavia typisk lytter til på vinterdage.

Præsentationen af listen, er med Gurlis egne ord:

– Jeg hører både musik for at dyrke melankoli og for at modarbejde det, når det er vinter. Generelt kan jeg lytte til disse sange året rundt.
Jeg dyrker meget melankolien. Men jeg hører ofte også fx ‘Three Little Birds’, fordi jeg bare konsekvent bliver glad af at høre den. Jeg synes, det er svært at insistere på det grå, og ikke at overgive sig til at “everything little thing is gonna be alright”, når jeg hører den sang. Og ‘Sæt Dig Ned I En Vejgrøft’ er en også sang, jeg hører hele året, ind i mellem for at minde mig selv om hvor simpelt og smukt livet kan leves. Jeg synes virkelig, teksten er en af de smukkeste danske tekster, der nogensinde er skrevet.

Relaterede artikler