AarhusEcho Julekalender 13. december – Rune LAk

Rune LAk - Foto: Milan Højlund Ganesan

Rune LAk – Foto: Milan Højlund Ganesan

Navn: Rune Lak Rasmussen

Kunstnernavn: Rune LAk

Af Zina Hameed & Lærke Kruse

28-årige Rune Lak er stifter og medejer af produktions- og pladeselskabet Blikflak, der startede i 2018. Med en bachelor fra Det Jyske Musikkonservatorium i Elektronisk Musik, er Rune Lak en musikalsk ildsjæl med mange jern i ilden. Booker, DJ, komponist producer, masteringingeniør og lyddesigner er nogle af de titler, han kan skrive på sit CV. En stor drivkraft for hans musikalske virke, og egentlig hele hans person, er mødet og samarbejdet med andre musikere og mennesker. Han mærker en intensitet i mødet, hvor der dannes rum for sensitivitet og følelser, der formidles gennem musikken. Han spiller med i bl.a. Oliver Dengsø, hvor han fungerer som komponist, producer og trommeslager. Gennemgående for Runes musiske arbejde er at fusionere et blødt soulunivers med det industrielle og upolerede. Intensiteten og nærvær er nøgleord for Rune Lak uanset, hvilken genrer han arbejder med.

Hvad er din yndlings julesang?

’Der sidder to nisser’ med Gnags. Det er et glad nummer, og jeg bliver glad af at høre det. Det er en hyggelig lille fortælling om to nisser i en sofaplys. Jeg har hørt det så mange jul i streg. Det er bare et fantastisk stemningsfuldt og positivt nummer, som man bliver i godt humør af at høre. Det er sunget på den der rigtig Peter A.G.-agtige måde, man bare bliver afhængig af. Så minder det mig jo om at holde jul. Den holder alle regler indenfor julesange.

Hvad er dit bedste juleminde?

Det må være dét år, hvor min mor læste en gammelt fortælling op af min afdød morfar, der handler om en juleaften. Det var så sindssygt godt skrevet, og det var vildt interessant at høre om hans minde om en jul. Jeg har ikke haft super meget med ham at gøre, så det var spændende at opleve ham gennem den fortælling. Jeg var betaget af, hvor godt han – i en meget tidlig alder – havde skrevet det. Det mindede mig om alle de julehistorier fra man var barn, hvor man fulgte en julehistorie, der blev læst op af en underviser. Denne her handlede så om en kulminearbejders fattige jul på gården – som så er min familie.

Hvad er dit yndlings julespise?

Vi holder forskellige jul hjemme ved mig. Vi tematiserer det med et andet land, så vi får en masse forskelligt at spise år til år. Jeg kan generelt godt li’ mad, så jeg kan slet ikke vælge. Men altså honningsnaps er meget lækkert. Hvis jeg bare skal vælge en hurtigt én, så må det være honning snaps.

Jul eller nytår?

Nytår er jo fed. Jul er længere tid. Ej, jeg er nok mere til nytår. Der er to forskellige energier ved hver højtid. Jeg synes, nytår fordi folk er mere udadvendt, og du kan tage til 8000 fester, hvor du er velkommen. Jeg kan godt li’ billedet af ham den rigtig fulde man i jakkesæt, der kommer gående ned ad gaden nytårsaften og siger ’Godt nytår’, til alle han møder. Nytår er mere befriende, hvor jul er mere hyggelig.

Hør Rune LAk på Spotify.