Aarhus Volume vender byen på vrangen

Mangfoldighed, hårdt arbejde og gør-det-selv-attitude. Siden 2016 har Aarhus Volume og deres urbane gadefester vendt byen på vrangen med en firsporet kavalkade af koncerter, madboder, kunsteksperimenter og sportsaktiviteter.
Af Jonas Lundquist
Aarhus Volume blomstrede frem af det kreative vækstlag hos Frontløberne og Godsbanen. En ung flok ligesindede 15-16-årige slog pjalterne sammen for at skabe den type arrangementer, de selv savnede i Aarhus. Det startede under navnet ’Højt til Loftet’ med urbane piratfester og begivenheder rundt i byen på bl.a. Sydhavnen, Ungdomskulturhuset, Tape og Godsbanen.
I kølvandet på afskeden med Mejlgade For Mangfoldighed i 2016, lå byen åben for en ny kæmpefest. Projektleder hos Aarhus Volume, Albert Helmig, var med da Mejlgade-festen måtte se sig slået ud af sin egen succes.
– Vi prøvede kræfter med Mejlgade for Mangfoldighed det sidste år. Vi stod for scenen i nordenden, hvor der kom alt for mange mennesker. Aarhus Volume vil aldrig være en kopi af Mejlgade, men vi tog en masse erfaring og nogle grundtanker med videre til Godsbanen, da vi startede Aarhus Volume, forklarer Albert Helmig.
Aarhusianerne tog godt imod Aarhus Volume. Deres første gadefest på Godsbanen tiltrak 10.000 besøgende, og allerede året efter fordobledes det til 20.000. På baggrund af sit arbejde med Aarhus Volume, blev Albert Helmig tildelt titlen som ’Årets Ildsjæl 2016’ i en alder af 19 år.
– Det var en kæmpe cadeau til både mig og hele foreningen. Som projektleder og ansigt udadtil bliver opmærksomheden meget let rettet mod mig, men jeg bliver nødt til at understrege, at det kun er lykkedes, fordi hele holdet kaster hele deres liv og alle deres vågne timer i projektet. Nogle gange føler vi, at vi står i lort til halsen og ikke kan se lyset for enden af tunnelen, men heldigvis er der en magisk stemning, som gør, at det hele alligevel lykkes på den ene eller anden måde, siger Albert Helmig.
Med titlen som ’Årets Ildsjæl’ fulgte også en pengepræmie, som Albert Helmig investerede i et kontor på Godsbanen, og han mener, at området har medansvar for, at Aarhus Volume kom godt fra start.
– En af grundene til at vi udviklede os så godt, er miljøet på Godsbanen. Hernede sidder alle med hvert sit projekt, men alligevel hjælper vi alle hinanden. Skal vi have bygget noget, kan vi gå til arkitekterne og tømrerne. Mangler vi en gaffeltruck, kan vi gå til smedene. Grafikere, håndværkere, fundraisere og kontorfolk hjælper alle hinanden. Det er et miljø, som får ting til at ske, fortæller Albert Helmig.
– Det hele er hjemmebygget. På den måde er vi rundet af miljøet på Godsbanen. Vi gider ikke de nemme løsninger. Derfor gider vi ikke, at leje scener ind eller at bruge stilladsbarer. Det er sjovere, at lægge timer i produktionen, hvor det hele er en del af vores scenografi, pointerer Albert Helmig.
Aarhus Volume har ikke planer om at gå nogen steder. De arbejder på at blive en endnu mere rodfæstet forening, så de også i fremtiden kan lave gadefester og andre aktiviteter for aarhusianerne.
– Det bliver bedre, når man gør sig umage, slutter Albert Helmig