Aarhus Sange – Smilets By lever i Bogfinkevej

bogfinkevej fra smilets by
Fra venstre: Søren Karim Bech, Laurits Gad og Mads Horsdal

Sange om Aarhus er der faktisk ret mange af, og gode historier er knyttet til de sange. Det vil vi på Aarhus Echo gerne sætte fokus på. I denne uge har vi haft en snak med hip hop-gruppen Bogfinkevej om deres hit “Smilets By”.

Af Mie Lykke Sørensen

Den Aarhus baserede Hiphop-trio Bogfinkevej, bestående af Søren Karim Bech, Laurits Gad og Mads Horsdal, er stolte sønner af byen. Efter eget udsagn er det i virkeligheden noget, der går langt ud over det geografiske billede. Det er noget med at leve, forstå og tale på aarhusiansk vis; ”at være aarhusianer”. Det stærke kærlighedsforhold til Aarhus udtrykkes blandt andet indsmigrende og vellydende i deres dang, ’Smilets By’, som af bandet betragtes som et væsentligt omdrejningspunkt for deres karriere. I en lejlighed på Klostergade mødte Aarhus Echo dem til en lille snak om deres personlige og musikalske forhold til byen, sangen som er opstået heraf og den imponerende musikhistorie, der knytter sig til Aarhus, som de er stolte af at være en del af.

Aarhus som Hiphoppens hovedstand og en identitet

 ”I er jo et band med hjertet tæt på Aarhus. Hvordan vil i beskrive jeres forhold til byen?”

– Vi er jo aarhusianere. Det er i hvert fald vores umiddelbare forhold til den, konstaterer Søren Karim Bech.

– Det er vores liv. Det er dem vi er. Og det er her, vi lever, nævner Mads Horsdal inden Søren igen overtager.

– Laurits og jeg er vokset op i Aarhus, og Mads er vokset op lidt uden for Aarhus. Vi har altid været stolte af at være aarhusianere, og vi har altid identificeret os meget med aarhusianere og især aarhusiansk musik, som har været toneangivende, især inden for det felt som vi opererer indenfor nemlig rap og hip hop. De fleste danske store og dygtige rappere er herfra. Og det har vi altid været meget stolte af.

– Hiphoppens hovedstad, plejer vi at sige. Vi elsker byen. Det er den der har formet os, skabt vores måde at være på og vores måde tale på, fortæller Mads.

En by med generationer af musiktalenter

 ”Hvad synes i, Aarhus kan som musikby?”

– Jeg synes egentlig, at der til stadighed er mange af de nye talenter, som dukker op i den danske musikverden, som kommer fra Aarhus. Hvis du spørger mig, har den været og er stadig måske den største leverandør af musiktalenter. Især i forhold til dens størrelse. Hvis vi eksempelvis tager Soleima, Thøger Dixgaard, Hugo Helmig og Karl William. De er alle sammen fra Aarhus, og jeg synes, vi er meget velrepræsenteret på hitlisterne i det hele taget, svarer Søren.

– Aarhus er jo en musikby, og det har det altid været. Lige siden 70’erne 80’erne, hvor vi totalt dominerede popmusikken, samt 00’erne hvor vi dominerede hiphoppen. Og det gør vi stadig. Den kan levere årgang efter årgang af dygtige musikere, fortsætter han.

– Det er måske i virkeligheden det, byen kan, tilføjer han.

’Smilets By’ – En Aarhusiansk kærlighedserklæring

 ”Jeres kærlighedsforhold til Aarhus males og artikuleres meget fint i jeres sang, ”Smilets by”. Hvilken historie er knyttet til sangen, og hvad var udgangspunktet for den?”

– Vi sad oppe på Bogfinkevej (vejnavnet, som ligger inspiration til bandnavnet) hvor vi hang ud, i de dage hvor Laurits og Mads boede der. Ideen kom af, at Laurits’ barndomsven var flyttet til København. Og så havde Lau skrevet det her omkvæd og nogle akkorder, som vi bare syntes var super svedigt. Netop fordi vi er så stolte af at være aarhusianere, kunne vi nemlig godt relatere til det her med, at der er så mange aarhusianere der flytter til København. Altså skifter Aarhus ud med København, i forbindelse med karrieren. Og det tror jeg er et vilkår for mange aarhusianere, at de oplever, at deres bedste venner flytter til København, fortæller Søren og fortsætter

– Og det er vi jo ærgerlige over, for vi kan jo godt lide at være her, og vi vil jo også gerne have, at vores venner bliver her.

– Det er så synd, at København stjæler alle de seje aarhusianere, indskyder Laurits Gad

– Det første, man bliver mødt af i København af musikbranchen, er: ”Hvornår flytter i herover”? Der tænker vi bare: ”Nej, hvorfor skulle vi det?”, pointerer Laurits, inden Søren overtager i samme åndedrag.

– Og det er vi egentlig bare kede af. At København tager alle de seje aarhusianere. Det er altså heraf ideen opstod. Så skrev Laurits en idé til et omkvæd, og så syntes jeg, at den var mega fed.

– Faktisk skrev jeg to vers til at begynde med. Det skulle faktisk have været mit solonummer, men så fik vi alle lige et vers. Og et til Mads, hvor han sviner AGF til. Og det var egentlig meget heldigt. Den sang tager altid kegler, når vi spiller, fortæller Søren, hvilket Mads nikker genkendende til.

– Ja, det var heldigt. Den virker altid godt.

Og Aarhus-sangen står for andet i Bogfinkevejs bagkatalog end at imponere live.

– ”Smilets By” var faktisk det, der startede det hele for os, på en måde. Blandt andet fordi Wafande delte den. Og derefter kom der ligesom en interesse fra pladeselskaber, nævner Søren og Mads tilføjer:

– Vi håber stadig, at det er en sang, der fortsat kører om nogle år, som en slags Aarhus klassiker. 

Tour med TV-2 – I selskab med Aarhus legender

 ”I har blandt andet turneret med Steffen Brandt og TV-2, som ikke har skjult hans begejstring for jer. Er det ”Aarhus-ånden”, der taler?”

– Jeg tror ikke engang, at han vidste, at vi var Aarhusianere, siger Mads, og Søren fortsætter.

– Jeg tror, de havde forelsket sig lidt i ”Iben Hjejle” og ”Smilets By”. Jeg tror, at de godt kunne lide ved os, at vi havde et tekstunivers og en lyd, som på samme måde som TV-2 balancerede lidt på kanten af det folkelige og det ironiske. Det med at skrive noget hvor man har noget på hjerte at skrive på en poetisk måde men med væsentlige ord, funderer Søren.

– Steffen (forsanger for TV-2) bevæger sig heller aldrig ud i noget, der er højtravende alt for smart. Jeg tror, at det måske er fordi, at han kan spejle sig lidt i os. Han er meget ligetil, og det tror jeg også godt, at han kan lide ved os. Men det er selvfølgelig ikke en ting, der trækker ned, at vi er fra Aarhus, smiler Søren, og Laurits indskyder fra sit perspektiv:

– Det er heller ikke noget med at have en titel som aarhusianer. Det er noget med at være aarhusianer. At være nede på jorden. Og det er Steffen også.

– Steffen er jo heller ikke på den måde en, der går og skilter med, at de er et aarhusiansk band. De vil gerne opfattes som hele Danmarks band. Vi kan vildt godt lide dem, og det var en kæmpe fornøjelse at være med dem på tour. Vi har lært meget af de drenge der. Steffen er en genial tekstforfatter, afrunder Søren respektfuldt.

Fremtiden for Bogfinkevej

Men hvordan lyder fremtiden for bandet?

Der hersker ingen mistanke om, at Bogfinkevej skulle finde på at forlade Aarhus lige foreløbigt. De er stolte af deres fundament. Og de er aarhusianere, så det er her, de er. Udover at ”få fat i en ordentlig bil”, som det med et blink i øjet lød fra Mads Horsdal, lover Bogfinkevej, at der i den nærmeste fremtid er udsigt til både musikalske overraskelser og nye sange samt en sommerkalender spækket med koncerter og en efterårstour i slutningen af året.

Relaterede artikler