Aarhus Festuge x Understrøm: Her er Understrøm 2019

Understrøm er rykket nærmere. 11. Marts blev det offentliggjort, hvem der skal være de 8, der får lov at afvikle under Festugens tre scener ved Mølleparken, Immervad og Sct. Clemens Bro. Som noget nyt har Understrøm været åbent for aktører fra hele regionen, og forudsætningerne for bredere samarbejde styrket.

Af Nikolaj Juel

De 8 arrangører af Understrøms program under Aarhus Festuge 2019 er nu blevet udvalgt, og de kan begynde at kigge fremad sammen med os andre musikentusiaster. De århusianske musikmiljøer kan se frem til at blive repræsenteret og lade deres stemme blive hørt, og publikum kan igen se frem til at blive udfordret og begejstret.

De får alle ansvaret for at sammensætte deres eget program på en af scenerne, og igen er der lagt op til et varieret program med en masse gratis koncerter.

Ikke nok med det, så kan de udvalgte arrangører se frem til at prøve kræfter med Understrøms udvidede koncept, og de mange førstegangsoplevelser, der hører med.

Arrangementer flere gange om året

Helt i takt med Understrøms filosofi har de igen i 2019 udvidet deres koncept, og i år kommer de udvalgte arrangører til at indgå i et udviklingsforløb i samarbejde med Aarhus Festuge og Understrøm.

Dette skal, ifølge Rud Kjerstein, producer for Aarhus Festuge, være med til at styrke arrangørenes evne til at stå på egne ben. Det er meningen, at de ikke blot skal give den som arrangører under Festugen, men også alle andre uger af året. Det århusianske musikmiljø skal være bæredygtigt, og det sker ved at hjælpe organisationerne med at blive bedre arrangører, end de er i forvejen.

Værktøjskassen skal fyldes op, og det sker i et forløb, som løber af stablen i tiden op til Understrøm. Det er altså et supplement. Heri indgår blandt andet myndighedsbehandling, og hvilke ”do and don’ts” det indebærer, at ansøge om tilladelser hos brandvæsen, politi og andre institutioner. En proces, der sommetider kan virke ekskluderende i al sin, til tider, bureaukratiske størrelse.

Læs også: Aarhus Festuge x Understrøm – Medejerskab over byen

Udover det får arrangørerne også kurser i puljesøgninger, møder med Aarhus Festuges musikudvalg og måske vigtigst af alt: aktørerne kommer til at møde hinanden, for på den måde at udveksle erfaringer om både booking og afvikling samt idéer til, hvordan man kan gøre Understrøm endnu federe. På denne måde kommer de forskellige netværk til at indgå i en slags samarbejde med hinanden for at gøre alle bedre, og netop for at styrke Aarhus musikliv fremadrettet.

Alle har godt af hinanden, som Rud Kjerstein forklarer det.

I år har ansøgningen været åben for alle interesserede aktører i hele Region Midtjylland i håb om et bredere og mere omfavnende samarbejde.

Understrøm kommer i år til at løbe fra torsdag d. 5. september til og med lørdag d. 7. september.

Torsdag 5. sept.:
Immervad: Kvinder I Musik
Under Skt. Clemens Bro: Hul

Fredag 6. sept.:
Immervad: Sputnik Music Collective
Under Skt. Clemens Bro: Værk.Collective
Mølleparken: ROU

Lørdag 7. sept.:
Immervad: Syndikatet for Urban Kultur (SUK)
Under Skt. Clemens Bro: Musikhavnen
Mølleparken: Mono Goes Metal

De udvalgte aktører for Understrøm 2019 er:

Hul:

Sætter fokus på den rå del af rocken, og forsøger at skære genren ind til benet. Derfor sætter de udpræget fokus på kunstneren energi som udfolder sig i livesammenhængen. På den måde vil de skave en koncertoplevelse, hvor artisten kommer ud over scenen, og rammer publikum i ansigtet med ren rå energi.

Mono Goes Metal:

Har været en fast del af Understrøm siden det blev Understrøm i 2016, og er de mest garvede af de udvalgte.

Mono Goes Metal dyrker den spirende metalscene, og forsøger, at gøre deres koncerter til en heldhedsoplevelse, som i 2018, hvor de præsenterede 12 timers metalkoncerter i alt, hvor man kan smage på nyt og på noget der udfordrer genrene metal og hard rock.

Værk. Collective:

Består af 21 sangskrivere fra Det Jyske Musikkonservatoriums sangskriverlinje, hvis mål er, at udfordre det musikalske, kunstneriske og visuelle rum omkring det traditionelle koncertformat. Dermed er der lagt op til koncept-koncerter med originalt musik som afsæt, og en forventning til det uforventelige.

Kvinder I Musik:

Angriber den misrepræsentation, der viser sig i den danske musikbranche. Det gør de ved at præsentere et musikprogram, hvor et fokus på kønsdiversitet, skal være med til at inspirere og engagere publikum til at se, hvad mangfoldighed i musik kan gøre for os alle.

Musikhavnen:

Århusiansk musikelskende og frivillig forening med tilknytning til mange forskellige dele af det lokale musikmiljø.

Præsenterer forskellige upcoming-artister inden for et bredt genrespektrum, og arbejder for at styrke relationerne mellem arrangør, musiker og publikum.

Syndikatet for Urban Kultur (SUK)

Fokus på den danske urbane undergrundsmusik og kultur, herunder hiphop og rap. Formålet er dyrkningen og udbredelsen af genren, og give nyt liv til Aarhus som hiphop-by, som har været stadig mindre siden Aarhus Took It lukkede ned i 2011.

Sputnik Music Collective

Blev startet med en vision om at styrke den danske upcoming-scene i midt- og nordjylland. Sputnik er startet af musikere baseret i Aarhus og Aalborg, der med stærkt fællesskab deler både musikalske og brancherelaterede erfaringer. De vil give bands mulighed for at præsentere deres musik for det nysgerrige publikum. Sputnik var ligeledes en del af Understrøm i 2018, hvor de stod for scenen ved Immervad.

ROU:

En frivillig århusiansk musikforening, der forsøger, at give deres glæde ved at opdage ny musik, videre til publikum. De sigter til, at præsentere publikum for så mange genrer, som det er muligt, og derfor kan publikum støde på genrer fra surf-rock til hiphop. ROU var ligeledes en del af Understrøm i 2018.

Relaterede artikler