35 år siden i dag – Spidsen af dansk musik samlet i Aarhus til indspilning af legendarisk støtte-sang

13. juli 2020 Luca Iele Rasmussen

Nummeret 'Afrika' - eller 'giv en hånd til Afrika' - som er skrevet af Nanna, indspilles i 1985. Fra venstre: Lise Dandanell, Gitte Naur, Lis Sørensen og Nanna.

80’erne var støttesangenes helt store årti. Amerikanerne og briterne sang med på henholdsvis ”We Are The World” og ”Do They Know It’s Christmas?”, alt imens Live Aid løb over skærmene den 13. juli 1985. Og på netop denne selv samme julidag for 35 år siden, mødtes den danske popelite i Feedback-studiet i Viby til indspilningen af den danske støttesang ”Afrika”. Aarhus Echo har talt med sangens producer Kim Sagild, om dette helt unikke projekt.

Da regnen udeblev for sjette år i træk i 1984, blev Etiopien ramt af en af de værste humanitære kriser nogensinde. Op imod 1 million mennesker døde som følge af tørken og den medfølgende hungersnød. Den vestlige verden to initiativ til støttesange og -koncerter, og det blev inspirationen til, at daværende direktør for pladeselskabet Genlyd Grammofon Jesper Bay tog kontakt til Dansk Røde Kors med forslag om en dansk støttesang. Men inden da, spurgte Jesper Bay musiker og produceren Kim Sagild om projektet.

”Jesper spurgte mig, om det var en idé at lave en dansk støttesang. Jeg vokset op i et, i gåseøjne, ”hippie-kommunist-hjem” på den romantiske måde, så jeg har det i mig, at hvis man med sit musikalske arbejde og sine kvalifikationer kan hjælpe nogen i nød, så har jeg absolut ikke noget imod det. For at bruge et moderne ord, kunne man kalde det samfundssind. Solidaritet hed det i gamle dage.” siger Kim Sagild og fortsætter; ”Vi ville godt lave det, men vi vidste, at vi skulle have en samarbejdspartner der var respekteret og havde et godt renommé, og det havde Røde Kors. Så dem henvendte vi os til, og projektet endte med at komme til at hedde Plant Et Træ”  

Der blev efterfølgende udskrevet en sangkonkurrence, hvor stort set alle tidens stemmer blev opfordret til at indsende deres bud på en dansk støttesang.

”Kim Larsen var den eneste, som jeg kan huske, der ikke ville være med.” tilføjer Kim Sagild.

De mange indsendte demoer blev samlet på et bånd, som så blev sendt tilbage til de selv samme kunstnere, som nu havde til opgave at stemme på den sang, de synes var den bedste. Denne demokratiske proces, hvor danske kunstnere skulle bedømme hinandens sange resulterede i, at én sang blev udvalgt.

”Det var for at gøre det legitimt. Vi bor i et demokratisk land og lavede en indsamling, der også var meget demokratisk baseret, hvor der var en masse meget individualistiske krukker, som de jo er mange af dem, der deltog. De har jo meget stor ”selviscenesættelsesvaretagelse”, men alle skød det ligesom til side, og var villige til at bidrage med en sang. Der var virkelig nogle gode imellem, men det var Nannas der fik flest stemmer.”

afrika_foto_af_steen_tronsgaard
Foto: Steen Tronsgaard

Det var nemlig den dengang kun 21-årige Nanna Lüders Jensen, der løb afsted med sejren. Den samme Nanna som de fleste nok kender for titelsangen til filmatiseringen af Bjarne Reuters børnebog ”Busters verden”.

”Afrika” blev et kæmpe hit, og Kim Sagild husker, hvordan han på sin ferie blev ringet op af Jesper Bay som fortalte, hvordan det var hele var gået amok. Ikke bare salget, men også omtalen. Dog kan anmeldernes modtagelse af sangen godt ærgre Kim Sagild;

”Noget der gjorde virkelig ondt, var rockjournalisterne der efter succesen anklagede os og musikerne for at have gjort det, for at få omtale. Efter min bedste overbevisning, var folk med fordi de synes det var skide spændende at arbejde sammen med alle de andre samlet på en gang. Det var ikke som på en festival, hvor de måske ser hinanden, fordi programmet har lagt deres koncerter op og ned af hinanden. De var der alle sammen omme i baghaven en hel dag, og vi holdte fest om aftenen. Det var virkelig specielt og unikt! Stemningen var helt fantastisk. Det var første gang man lavede sådan noget herhjemme, og jeg var styrmand på projektet. Jeg var den eneste, der var på fra vi fik idéen, til projektet var afsluttet”

Når Kim Sagild sidder i sit studie i Bissensgade og arbejder på sit kommende soloalbum ”Forhåbningsholms Allé 27”, så tænker han ikke tilbage på projektet med fortrydelse. Til det obligatoriske spørgsmål, om han ville have gjort noget anderledes, svarer Kim Sagild;

”Nej, hvorfor det..? – Det gik jo godt. Jeg er ikke sådan en. Langt de fleste ting lukker jeg, binder en sløjfe på og så det videre! Ting fik den udvikling, som de nu engang fik på det pågældende tidspunkt, og med de mennesker der var involveret. Det var et enestående projekt. Det er alle støttesanges moder. Jeg var også med til genindspilningen af ”Afrika” i 2010 i forbindelse med sangens 25-årsjubilærum, men jeg ved slet ikke hvordan den gik. Jeg tror ikke, den havde nær så meget gennemslagskraft som den originale.

Og lige netop gennemslagskraft havde ”Afrika” i den grad. Den solgte over 150.000 singler og kassettebånd, og er dermed den mest succesrige danske støttesang nogensinde. Sangen indtjente mere en 2,5 millioner kroner til Dansk Røde Kors-projektet Plant Et Træ.

Sangens medvirkende in order of appearance:

Thomas Helmig

Anne-Dorte Michelsen

Leif Sylvester

Flemming ”Bamse” Jørgensen

Sanne Salomonsen

Lis Sørensen

Michael Falch

Steffen Brandt

Elisabeth

C.V. Jørgensen

Nanna

Henning Stærk

Mona Larsen

Lise Dandanell

Michael Elo

Lars H.U.G.

Marie Bergman

Lars Muhl

Peter A.G.

Søs Fenger

Frede Fup

Donna Cadogan

Allan Mortensen

Gitte Naur

Henrik Strube