25 året for en af Danmarks mest definerende festivaler. KOSMOPOLITAN!

Plakaten for den legendariske kosmopolitan festival i aarhus

Under dette års Aarhus Festuge, er det præcis 25 år siden, at Smilets By blev rystet i sin grundvold. Et imponerende 10 dages program under overskriften Kosmopolitan præsenterede musik fra Björk, Rage Against The Machine, Stone Temple Pilots, Tool og mange andre navne, der stod på den hårfine grænse til deres store gennembrud.

Af Carsten Holm

På mange planer var det en uforglemmelig oplevelse for publikum. Aarhus Echo har samlet en række reaktioner fra de, der oplevede Kosmpolitan i sensommeren 1993 – som de husker eller ikke husker det i dag. 

Der er en bil, der bliver stjålet i Frederikshavn, byens daværende borgmester Thorkild Simonsen, der blev fan for en aften af Rage Against the Machine, en krigserklæring til resten af Danmark og mange flere anekdoter.

Fælles for dem alle er, de er fortalt med et udgangspunkt i Aarhus, som en musikby – der på 10 dage, fik sat sig selv på landkortet, efter bølgen af populære 80’er-navne. En stolthed over at kunne tiltrække musiknavne af den kaliber og ikke mindst stoltheden over at afvikle festivalen på så sublim og fornem vis.

Sæt dig ind i tidsmaskinen – 25 år t/r – og læs historierne, oplevet af de øjne, som så Kosmopolitan eksplodere lige foran sig.

Pjækkede fra skole!

– Kosmopolitan var skelsættende for mig og dannede grundlaget for den musik, jeg hører i dag.

Mads tænker tilbage til dengang han var 21 somre og fulgtes med et par kammerater til Kosmopolitan. Han var selv lige begyndt at være DJ i byen, lyttede meget til pop men blev også ramt af grungebølgen – nybruddet i verdens musikliv – – og skulle naturligvis opleve en stak af de ’nye’ bands på festivalen.

– Jeg pjækkede fra skolen hver dag, hvor festivalen varede. Jeg oplevede blandt andet Björk og Rage Against the Machine, med det var Stone Temple Pilots og svenske Stonefunkers, der gjorde det for mig.

Mads husker, at han fulgtes med sine kammerater på vej ned ad Ryesgade til Aarhus Hallen. På vejen mødte de den daværende borgmester, Thorkild Simonsen. De spurgte, om han ikke skulle med ned for at høre lidt musik, nu hvor der var festuge – og han takkede ja til invitationen.

Læs Også: Aarhus Festuge vil bygge bro

– Thorkild mente, at aftenens første band larmede lidt for meget. Men efter en time, stod han og dansede til Rage Against The Machine’, fortæller Mads. – Jeg var der hver dag, og jeg var fuldstændig bjergtaget.

Kys til borgmesteren.

Helle husker også, at Thorkild Simonsen var blandt publikum ved Kosmopolitan.

– Han var der hver aften, og jeg gav ham et kys på kinden, hver aften.

Hun var, sammen med vennerne, høj af en helhedsoplevelse. Alle sanser blev taget i brug og ikke bare musikprogrammet var unikt. Det samme var rammerne i Aarhus Hallen. Helle havde allerede arbejdet i det aarhusianske musikmiljø i 15 år men var denne sommer flyttet til Aalborg for at starte et spillested.

Men med dét musikprogram måtte hun afsted til Aarhus. På vej til sin gamle hjemby, tænkte hun på, at Aarhus Festuge i flere år, ikke havde haft så godt fat i den fede rytmiske musik – men med Kosmopolitan, kunne den opfattelse godt ændres. 

Hun ankom og trådte ind i et rum, til et arrangement, som hun aldrig før havde oplevet! Det var ’helt vildt fantastisk’, som hun udtrykker det.

– Der var meget få, der kendte til Aarhus Hallen. Så for langt de fleste var det et helt nyt sted, og udsmykningen var noget helt særligt. Der var en mega stor globus i loftet, gammeldags drejeskive telefoner på vej mod toiletterne – så der var virkelig meget underholdning for øjnene.

Selve rummet var stort. Meget større end det antal mennesker som brandmyndighederne tillod, at arrangørerne lukkede ind. Der var flere plateauer, et stort dansegulv og plads nok til at kunne bevæge sit frit. Sammen med musikken, var rammerne med til at skabe en vild eufori, og da Helle drog mod Aalborg efter den første aften, vidste hun, at hun skulle afsted igen den næste dag.

– Jeg havde det sådan, at jeg måtte leje en bus i Aalborg og invitere alt hvad der kunne gå og kravle med!

Helle husker allerbedst koncerterne med Björk, Rage Against the Machine og Stone Temple Pilots.

– Det var en række navne, som arrangørerne kun kunne booke ved at have lavet en god portion af forarbejde og virkelig god timing. De fleste af navnene var lige på grænsen til det store gennembrud, og det er det bedste musikprogram Aarhus Festuge nogensinde har haft.

Stjal bil på villavejen i Frederikshavn.

Hun var ikke den eneste, der tog turen fra det nordlige Danmark, til Aarhus, under Kosmopolitan. Anders gik på gymnasiet i Frederikshavn, spillede klassisk musik i et symfoniorkester og var bare 19 år, da han sad med billetterne til Rage Against the Machine og Stone Temple Pilots i hånden. Sammen med kammeraterne startede projekt – ”vi skal til Aarhus uden en klink på lommen”.

– Penge var der ingen af, så vi “stjal” en bil, der altid stod parkeret på min kammerats vej. Ingen havde nogensinde set den køre, så vi tænkte, at det var der nok ingen, der opdagede. 

Bilen blev pakket med nogle øl, lidt pot og 3-4 kammerater, og afsted til Aarhus. Den store og eksotiske by, som de sjældent havde været i – når de skulle i byen, var den nærmeste metropol Aalborg. Bilen fik de smidt ind i Sallings parkeringshus, knægtene gik mod Sct. Knuds Torv og udenfor hallen blev der røget og drukket inden de væltede ind til Kosmopolitan.

– Koncerterne som sådan husker jeg ikke meget af, udover at Maynard James Keenan (sanger i Tool, red) var på scenen til Rage Against the Machines “Know Your Enemy”, en af trommeslagerne spillede med ryggen til, og der var et gigantisk stillads man kunne kravle op og stagedive fra. Det var fandeme fedt men slet ikke forsvarligt. 

Aftenen sluttede med, at Anders fik en af de gamle drejetelefoner fra udsmykningen af Zack De la Rocha fra Rage Against the Machine – og herefter gik jagten på at finde overnatning. Uden penge. Uden bekendte. Fire knægte alene i Aarhus By Night. 

– Vi endte med at sove under en KÆMPE måtte foran en bager i hjørnet modsat banegården. Han åbnede tidligt og smed os naturligvis væk.

Proceduren blev gentaget næste dag. De hang ud i Rådhusparken. Røg deres tobak. Drak billig alkohol og så til koncerter om aftenen.

– Stone Temple Pilots spillede sammen med Fishbone og danske Boghandle. Igen husker jeg ikke så meget af koncerten, men det var stærke sager for en flok teenagere fra Frederikshavn!

Overnatningen var igen hos bageren.

– Bagermesteren kom igen ud morgenen efter, for at smide os væk. Denne gang med en pose smurte rundstykker og et “go festuge, bonderøve’ og et skævt smil. Den tredje morgen fik vi igen rundstykker og er “Skrid så med jer, jeg har kunder” fra GuldBageren.

De hentede bilen i Sallings parkeringshus og sneg sig ud sammen med bilen foran, da der ikke var flere penge til at betale med. De drog hjem over fjorden og afleverede den “lånte” bil, hvor den altid stod parkeret. Tilsyneladende var der ingen, som havde lagt mærke til den var væk.

– Det er en af de mest legendariske musik oplevelser, jeg har haft, og jeg har haft mange. Har været 20 år på Roskilde og et utal af andre festivaler og koncerter!

Krigserklæring fra Aarhus til resten af Danmark.

Knud var frivillig i RMF – den lokale Rytmisk Musik Forening – der afviklede Kosmopolitan. Han syntes, at Aarhus var blevet reduceret til et provinsdiskotek efter 80’ernes musikalske storhedstid med Gnags, TV-2 og alle de andre. Med Kosmopolitan kom der et råb om, at Aarhus krævende musikken tilbage til byen – som en krigserklæring til resten af Danmark.

– Nu var der endelig – endelig – en grund til at være stolt af den ellers kulturelitære fisefornemme Aarhus Festuge.

Højdepunktet var, ligesom så mange andre erindringer, Rage Against The Machine.

– Det var dæleme stort for en 23-årig musiknørd med en glubsk appetit på alt, der smagte af støj, larm, indie og rap. Skarpest i erindringen står stadig koncerten med Rage Against The Machine, som eksploderede på scenen for øjnene af os, der var i salen. Samtidig med at deres debutalbum tog verden med storm.

Som frivillig i RMF, oplevede Knud alle koncerterne – og kom naturligvis gratis ind til alle arrangementerne i Aarhushallen. Men koncerterne med Björk blev den sidste – han var så eksalteret over Kosmopolitan, at han for alt i verden måtte have sin kæreste med ind. Uden armbånd. Hun blev forsøgt smuglet!

– Det blev opdaget, da jeg forsøgte at smugle min kæreste ind ad en bagdør til Aarhushallen. Heldigvis glemte de at konfiskere mit adgangspas, og kæresten er jeg i dag godt gift med!

Det ’nye’ Red Hot Chili Peppers.

Mika blev slæbt med af en af sine venner. Vennen lokkede med, at de skulle høre et band, som skulle være det ’nye’ Red Hot Chili Peppers – dette band hed blot Rage Against The Machine.

Han og vennen blev ramt af en orkan, da de ankom til Aarhushallen – et øjeblik, hvor alt blev taget ind i en hastighed, at det var svært at få vejret.

– Dagene er lidt rodet for mig, måske fordi der er gået 25 år, eller fordi vi også fik hældt en del lokale Ceres ned! Derfor er jeg ikke klar over om jeg var der en eller to dage, men jeg husk at høre Fishbone, Stone Temple Pilots, Boghandel og Rage Against The Machine.

Rage Against The Machine står også ud for Mika. Selv han ikke var til rap, funk og rock – alle tre ting, som Rage Against The Machine blandt andet repræsenterer, fik han den fedeste livemusik oplevelse, han nogensinde havde haft i sit 22-årige liv. Han tænker tit på, at den koncert minder ham om, når folk, der har set Jimi Hendrix live, prøver at forklare, hvordan det var.

– Jeg stod først lamslået og kiggede på folk, som kastede sig rundt og ud fra scenen, hvilket jeg aldrig havde oplevet før! Men der gik ikke lang tid, så var hele salen et oprørt hav, og jeg hoppede, fordi det var fedt at hoppe – og fordi det var den eneste mulighed, ellers slog man sig.

René sender en tanke til de, der havde visioner og trak læsset med at arrangere og afvikle Kosmopolitan. En fest, som han stadig er stolt af, at have oplevet. Sammen med vennerne, stod René i ’Truckerbaren’, som Frontløberne stod for. Vagterne skulle selv fordeles, og der var adgang til alle 10 dages fest!

– Jeg tror nok lige, at vi var dagens mænd i skysovs, da vi ringede rundt til gutterne, som gerne tog tørne i baren for fri entré hele ugen, plus mad og drikke. Vi var tatoverede, netundertrøjeklædte bartendere i det rå miljø bagerst i salen … ku´ svælge i fadøl og musik – og et par interne hanekampe bag disken.

I sommeren ´93 var det svært at slingre gennem Aarhus uden at høre Bombtrack og Killing in the Name strømme ud fra åbne vinduer. Rage Against the Machine satte rockens hårdtslående dagsorden. René var en 25-årig aalborgenser. Ny i Aarhus, håbefuld elektrisk guitarist, journalistspire og lokalradiovært.

Koncerterne husker han – men det er en situation på dansegulvet, der vækker flest minder!

– Det var 10 dage med fuld skrald på. Euforisk. Jeg husker særligt, hvor starstrucked jeg blev, da jeg pludselig fandt mig selv gnubbende arm med Björk på dansegulvet, mens vi hørte Underworld.

René har efterfølgende skrevet denne artikel om for- og efterspil fra arrangørgruppens synspunkt.

Læs “Da Ryesgade rystede” – Rene Wiborg’s artikel fra bogen “Rock i Århus”

Tak til alle, der har bidraget med minder fra deres oplevelser med Kosmopolitan. Dette er blot et lille udpluk og alle oplevet igennem publikums øjne. Der er mange flere – især fra de, der har arbejdet med lyd, lys, scene og i arrangørgruppen. Deres historier indkapsler vi ved en senere lejlighed.

Relaterede artikler